Time  24 minutes

Coordinates 80

Uploaded 2015年4月19日

Recorded 四月 2015

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
1,018 m
1,004 m
0
0.1
0.2
0.46 km

Viewed 585 times, downloaded 16 times

near Borredà, Catalunya (España)

Cova de Rotgers: Boca R2 des de l'Església de Sant Sadurní de Rotgers, Borredà.

Travessa espeleològica al SISTEMA - COVA DE ROTGERS (R2 i R3), la cavitat més llarga del Berguedà, entrant per la boca R2 i sortint per la boca R3. La branca de la cova que no arriba a sortir a l'exterior (PER POC!) seria la R1. És una cova en guixos de 1014 metres de recorregut, situada a 939 metres d'altitud al municipi de Borredà.

ACCÉS: En direcció a Sant Jaume de Frontanyà i 3 Km després del poble de Borredà, es troba la pista asfaltada que ens porta fins a l'església de Sant Sadurní de Rotgers (veurem rètol indicatiu "Casa nova de Casadejús"). La boca R-2, s'obre en mig del llit del torrent de la Baga en la seva capçalera. És una dolina d'enfonsament, plena de blocs i força tapada per la vegetació.

RECORREGUT: Un cop a dins la R-2 i passada la primera gatera amb aigua (xops només començar), arribem a una sala d'on surten diverses ramificacions:

Atenció, si només volem fer la integral fins la R-3, cal seguir per un petit forat situat a l'esquerra, a uns dos metres alçada, que va en direcció OEST. Si seguim per la dreta (direcció EST) aniríem a fer el recorregut de la R-1, que per ara no té connexió amb la boca exterior R-1, per pocs metres. En el recorregut cap a la R-1 hi ha moltes estretors i "trinxera", però també recomanable.

La travessa cap a la R-3, des de la "sala d'enllaç" puja inicialment per una gatera ascendent de fang compacte en forma de S (meandre de dimensions reduïdes), on ens enfilem com podem. Anem buscant la continuació, evident, malgrat que a cada volta sembla no es vegi clara la continuació (txiqui-parc). Arribem fins una sala més gran, on hi ha una corda de plàstic verd que indica la baixada a nivell del riu. Aquí comencem a admirar les curioses formacions de GUIX blanc i gris. Seguint sempre en direcció oest per la Galeria de les Margues, podem visitar la Sala de les Margues, i arribem fins a la SALA BLANCA, ascendent, al final de la qual hi ha un forat per on caldrà baixar (un pou de 5 metres). Actualment hi ha una corda fixa amb nusos, però nosaltres vam assegurar-nos amb una altra corda.

Per sota de la sala hi ha la galeria activa per on circula l'aigua. Ara trobarem la formació calcària de LA COLADA de colors taronges i vermellosos, amb aigua degotant al damunt. Després de passar per un tram estret a nivell del riu, tornem a trobar un pas ascendent cap el pis superior. És força estret i no tens peus. Es pot grimpar també per algun lateral, però no hi ha moltes preses i fa panxa. Un cop al pis superior trobarem una corda instal.lada, al costat d'unes 5 grapes de ferro, que cal pujar, fins passar per un forat molt llis, que ens deixa a la SALETA DE LES ARRELS, El centre de la sala, potser un antic sifó, sembla la gepa d'un dromedari, doncs a l'altra banda hi ha un altre forat per on ja notem corrent d'aire. Ens fiquem dins el túnel i ja percebem la llum de l'exterior: la BOCA R-3 de la Cova de Rotgers.

L'aigua de la cavitat segueix el seu curs fins a sortir a l'exterior per la Font de Rotgers.

Per tornar a l'Església de Sant Sadurní de Rotgers sortirem de la R-3 i pujarem per un petit corriol fins una pista, que cal seguir a la dreta i després pujar entre el bosc, a l'esquerra.

CURIOSITATS:
---------------------
* L'ESGLÉSIA de SANT SADURNÍ DE ROTGERS, declarada Monument Historicoartístic, està documentada al segle IX, però no es conserva cap vestigi de l'edifici d'aquella primera època, ja que les construccions actuals pertanyen als segles XI i XII. Es tracta d'una petita església d'una sola nau, coberta amb volta lleugerament apuntada i coronada per un absis semicircular. De l'interior destaca la tomba central tardana i un fragment d'una filada d'opus spicatum decoratiu, sota la finestra central de l'absis, que té dues finestres amb decoració d'arcs cecs, característics del primer romànic. Sobre la nau s’alça un campanar de secció quadrada i dos pisos. El frontal d'altar, del segle XIII, es conserva al Museu Episcopal de Vic i il·lustra un passatge de la vida de Sant Sadurní. Prop de l'església hi ha una construcció de murs de pedra del segle X que ha estat identificat com el Palatium Rodegarii. Any de construcció segle XI. Estil arquitectònic Romànic. (http://www.catalunya.com/esglesia-de-sant-sadurni-de-rotgers-17-16003-238)

* Font: Espeleoindex.com
Sacred architecture

Església de Sant Sadurní de Rotgers

Església Sant Sadurní de Rotgers
洞穴

Cova de Rotgers, Boca R2

Cova de Rotgers, boca R2

1 comment

 • Photo of gorka's

  gorka's 2018-10-14

  I have followed this trail  verified  View more

  Gràcies per compartir

You can or this trail