航迹点数 174

上传日期 2019年10月18日

记录日期 十月 2019

-
-
43 m
21 m
0
2.3
4.6
9.23 km

浏览次数: 8次 , 下载次数: 1次

邻近 Pattoterij, Flanders (Belgique)

Bossen en natuur
Waypoint

Museum Abdij van Roosenberg

In het huidige abdijgebouw, een tijdloos ontwerp uit 1975 van de hand van dom Hans Van der Laan, werd een museum ingericht dat de geschiedenis van de oorspronkelijke Roosenbergabdij in ere houdt. Eeuwenoude oorkonden, kaarten, meubilair, religieuze kunst- en gebruiksvoorwerpen en boeken schetsen een beeld van de abdij van de stichting in 1237 tot op vandaag. Te midden van de rust van de bossen vervult het gebouw vandaag een eigentijdse functie als bezinningscentrum.

Voor bijkomende informatie klik hier (Museum Abdij van Roosenberg).

Voor bijkomende informatie klik hier (Abdij van Roosenberg).

Auteur: tovpubliek
Meer informatie
Waypoint

Klooster Mariazusters van Franciscus, bezinningscentrum Abdij Roosenberg

Klooster met bezinningshuis genaamd "Abdij Roosenberg". Deze religieuze instelling van Mariazusters van Franciscus met moederklooster in de Kerkstraat te Waasmunster, ontleent haar naam aan de opgeheven Roosenbergabdij van Waasmunster. In de eerste periode van haar geschiedenis (1238-1797) was deze abdij van zusters victorinnen gevestigd vlakbij de dorpskern naast de Durme. Na de afschaffing en afbraak kwam de victorinnenabdij pas in 1831 opnieuw tot leven op een andere plek in het dorp (Kerkstraat nummer 32). In 1975 hield de Roosenbergabdij definitief op te bestaan toen de laatst overblijvende victorinnenzusters zich verenigden met de Mariazusters van Franciscus. Dit was tevens aanleiding om een nieuw klooster te bouwen waar naast een bezinningsoord ook het abdijmuseum en archief van de vroegere Roosenbergabdij sindsdien een onderkomen vinden.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Abdij van Roosenberg

Van bij de start was de abdij in handen van Victorijnen of Reguliere Kanunnikessen van Sint-Victor die leefden volgens de regel van de Heilige Augustinus. In de jaren 70 ging men, omwille van minder roepingen, over tot fusie met de Mariazusters van Franciscus en werkte men verder onder die naam. De derde en huidige abdij is sedert 1975 gelegen aan de Oudeheerweg-Heide.

De eerste Roosenbergabdij werd in 1237-1238 opgericht aan de boorden van de Durme op verzoek van de Doornikse bisschop Walter van Marvis. In 1419 brandde het gebouw af, later werd het – in 1379 en 1459 – verwoest door de Gentenaars en in 1578 door de calvinisten. Telkens werd de abdij heropgebouwd, maar tijdens de Franse Revolutie werd de abdij verbeurd verklaard, gebruikt als kazerne en in 1797 afgebroken.


Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Waypoint

Landhuis Les Gobelets

Groots opgevat landhuis zogenaamd kasteel "Les Gobelets" (confer topografische kaart). Landschappelijk mooi gelegen door de centrale inplanting binnen een uitgestrekt en deels bebost domein met kasteelpark op de rand van Wase paracuesta, met uitzicht op het dorpscentrum en de Durmevallei. In 1958 in gebruik genomen door de bouwheer Jean de Lovinfosse. Opgericht volgens bouwplan van 1955 naar ontwerp van architect J. Hebbelynck (Gent), sluit het landhuis stilistisch aan bij de toen, ook door deze ontwerper, veel toegepaste villabouw in zogenaamde Franse stijl met kenmerken die refereren aan de neoclassicistische en empire bouwstijl.Lange en brede oprijlaan geflankeerd door kegelvormig geschoren tuxussen en door bomenrijen, illustratief voor de strakke en lineaire aanleg van het bijhorende park. Voorts aan weerszij gelegen boszones met een gevarieerd bomenbestand (dennen, naald- en loofbomen), afgeboord met onder meer beukenhagen. Aan de straatkant is het domein afgesloten door een rechte taxushaag met opvallende rechthoekige inrijpoort gevormd door bijzonder sierlijk uitgewerkt smeedijzeren hekwerk.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Waasmunster

Waasmunster is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen in België. Waasmunster ligt aan de Durme, die het grootste deel van de zuidgrens van de gemeente vormt. De gemeente telt ruim 10.410 inwoners, die Waasmunsteraars of Waasmunstenaars worden genoemd. Waasmunster ligt aan de E17. Er is een opritten- en afrittencomplex richting Gent en Antwerpen.

Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Waypoint

Onze-Lieve-Vrouw Hulp der Christenenkapel

Onze-Lieve-Vrouw Hulp der Christenenkapel, wegkapel opgetrokken in 1932 naast een voetweg achter een gekasseid pleintje in een beboomde omgeving. Teruggaand op een ouder Mariakapelletje, een boomkapelletje aan een linde naast het park van kasteel Ortegat. Sobere rechthoekige kapel in baksteenbouw met hoeksteunberen. Smallere achterdeel met zijvensters en in het front ervan een arduinen gevelsteen voorzien van opschrift “Gebouwd door de geburen/ van Vierschaar Schietakker/ Kouter Rivier en Gentschestraat/ in 1932”. Pannen zadeldak met geknikte dakoverstek op groengeschilderde houten dakzool en dito consoles. Verankerde voorpuntgevel met ijzeren topkruis. Rondboogdeur onder wit en blauwgeschilderde gebogen band met opschrift.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Kasteeldomein Ortegat

Het kasteeldomein Ortegat omvat een buitenplaats in neoclassicistische stijl met empire-elementen met bijhorend park in landschappelijke stijl uit de eerste decennia van de 19de eeuw. Het landhuis is één van de weinige gekende en bewaarde realisaties uit het architecturale oeuvre van architect Jean-Baptiste Dubois.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Eerste statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Gelegen aan hoek Molendreef. Eerste statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën. Behoort tot de serie van zes dezelfde veldkapelletjes op het traject van de ommegang tussen de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw in het dorp en de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heidekapel. Zevende statie tegen de parochiekerk waar de omgang vanouds eindigt. Jaarlijkse ommegang of bedevaart op 23 maart feestdag van Onze-Lieve-Vrouw Boodschap in de volksmond Heikewip genaamd; ontstaan ervan gerelateerd aan de processie die in 1351 werd ingesteld door Philips d'Arbois bisschop van Doornik bij zijn bezoek aan de victorinnenabdij van Roosenberg te Waasmunster. In de 17de eeuw zouden volgens de litteratuur al ommegangkapelletjes bestaan hebben. De vijf kapelletjes voorafgaand aan de huidige staan beschreven als stenen kapelletjes; waren achter glas en tralies voorzien van een geschilderd houten tafereel van de Zeven Weeën uit de 17de eeuw. Het vroegere vijfde kapelletje was 1814 gedateerd. In 1938 diende de pastoor een aanvraag in om de vijf vervallen kapellen van de ommegang te mogen slopen en herbouwen; hij verzocht tevens om een zesde kapelletje toe mogen oprichten ter vervanging van de derde statie die aan de voorgevel hing van de Heidekapel, vanouds het middelpunt van de verering van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën (zie Heidekapelstraat).

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Tweede statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Tweede statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heikewipommegang (zie eerste statiekapelletje). Bakstenen veldkapelletje, vernieuwd in 1938; ingeplant in straatbocht op onregelmatig driezijdig perk met lage heesters en 3 jonge bomen. In nis: polychroom reliëftafereel achter ingelijst glas, kopie in polyester van 1976 door J. Van Acker van het plaasteren reliëftafereel door beeldhouwer Aloïs De Beule; volgens opschrift houten omlijsting voorstelling van: "De vlucht naar Egypte".

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Zeer geschikte fietsweg

Deze weg werd geselecteerd door de RouteYou-community als zeer geschikt om te fietsen (gebaseerd op het AskMe-vraagsysteem van RouteYou).

Auteur: Tim Baert
Meer informatie
Waypoint

Villa Zonneweelde

Villa "Zonneweelde" volgens bouwaanvraag en kadasterarchief van 1928. Gelegen in omhaagde beboomde tuin. Villa met sober en vrij authentiek voorkomen, telt twee bouwlagen onder afgewolfd leien schilddak. Baksteenbouw met contrasterend gewit houtwerk, lateien, platte banden en portiekpijlers. Links uitspringend risaliet met puntgevel, overkragend op de deurportiek met terras op verhoogde begane grond. Brede dubbele voordeur met ovale deurlichten en bovenlicht onder opschrift huisnaam. Typische schuiframen met kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Balkon met ijzeren leuning boven de trapezoïdale erkers van de benedenverdieping in de voorgevel en rechter zijgevel. Gemeentearchief Waasmunster, Nr. 1.777.818, Register der Bouwvergunningen, 1928/ 7.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Twee gekoppelde arbeiderswoningen

Twee gekoppelde arbeidershuizen met verharde voortuintjes omheind door buisleuningen, volgens kadasterarchief van 1928. Enkelhuisjes met spiegelbeeldschema van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Bakstenen lijstgevel met knipvoegen en contrasterende witte geglazuurde baksteen ter markering van de bogen van de brede rondboogvensters en blauw gevlamd glas in de bovenlichten. Gekoppelde deuren met gemeenschappelijke betegelde luifel. Oorspronkelijke deuren met smeedwerk in de deurlichten. Kroonlijst op getrapte modillons.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Fabrieksdirecteurswoning Alexis Roos

Gelegen aan hoek Spoorwegstraat. Hoekhuis met villa allure, volgens kadasterarchief gebouwd in 1923 als fabrieksdirecteurswoning door Alexis Roos; aanvankelijk ingeplant naast zijn kleine fabriek van wol en katoen afvalweefsel aan de Spoorwegstraat (achter nummer 20, thans verdwenen). Vervangt een kleiner huis van omstreeks 1895 aan de Spoorwegstraat, dat in 1908 was omgevormd tot een bureel en in 1914 samen met de bijhorende fabriek van De Jaeghere (opgericht begin 20ste eeuw) in bezit kwam van de maatschappij Roos (volgens kadastergegevens). In 1930 overgenomen door de Mantafabriek. Dubbelhuis van één bouwlaag en drie traveeën onder pseudo-mansardedak. Achterwaarts vergroot. Gewitte gecementeerde gevels met schijnvoegen en verwerking van hardsteen. Zolderverdieping met slank hoektorentje: overhoekse houten lantaarn op geprofileerd kraagstuk en ranke spits. Opvallende deurportiek van hout en kunststeen. Origineel houtwerk met kleine roedeverdeling evenals andere details van de afwerking met art-deco inslag bepalend voor het aparte voorkomen van de bouw.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Burgerhuis

Burgerhuis in modernistische stijl, volgens bouwaanvraag en kadasterarchief van 1933 in opdracht van onderwijzer Hippoliet Poppe. Opgevat als rijhuis met de aanleg van een enkelhuis; telt twee traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak. Omhaagd voortuintje met lage afsluiting aan de straat voorzien van buisleuningen. Originele bakstenen lijstgevel uitgevoerd in verschillende metselverbanden die de gevel verlevendigen doch vooral de geometrische gevelcompositie en het samenspel van horizontale en verticale vormen accentueert, waardoor de constructie stilistisch bij het romantisch kubisme aanleunt. Zo is de brede hoger oplopende venstertravee in de rechter gevelhelft zonder metselverband uitgewerkt tot een verticaal volume met een horizontale geleding: brede liggende vensters onder gewitte dubbele uitspringende betonnen banden die tevens de afgeronde gevelhoek rechts sterk accentueren. IJzeren armatuur op de penant naast het afgeronde dakvenster (voor vlaggenstok ?). Ondiepe deurportiek met afwisselend staand en liggend metselverband en een bandvormig bovenlicht onder gewitte betonnen luifel; herhaling van de twee smalle liggende zijvenstertjes naast het bovenvenster van de deurtravee. Oorspronkelijke ramen met typische horizontaliserende roedeverdeling. Gemeentearchief Waasmunster, Nr. 1.777.818, Register der Bouwvergunningen, (aanvraag van 20.02.1933).

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Burgerhuis

Vrijstaand burgerhuis met voortuintje, opgericht volgens bouwplan van 1936 naar ontwerp van architect R. Bailliu. Woning van twee traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (pannen en leien). Bakstenen lijstgevel met eigentijds materiaalgebruik en een strakke vormgeving aansluitend bij de modernistische stijl. Typische verwerking van zwarte vierkante geglazuurde tegels onder meer aan de deurposten, als geometrisch compositie element op de bovenverdieping, tevens de ongelijke bovenvensters markerend. Brede liggende vensters, in de venstertravee verdiept in rechthoekige spaarvelden. Horizontaal afgelijnde pui met dubbele deur. Origineel schrijnwerk deels met typisch gestructureerd glas. Vernieuwde zoldervensters. Recent achteraan met een nieuwbouw uitgebreid. Gemeentearchief Waasmunster, Nr. 1.777.818, Stedenbouwkundige vergunning, Volume 2, Nr. 13.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Bareelwachtershuis

Voormalig bareelwachtershuis naast de spoorwegovergang van de lijn Sint-Niklaas-Dendermonde aangelegd in 1873. Voor het reizigersvervoer afgeschaft in 1958, voor het goederentransport in 1968. Schuin ten opzichte van de straat alleenstaande woning; lager dan het straatniveau gelegen op een geplaveid perceel omheind door typische opengewerkte betonnen afsluiting. Volgens bouwnaden in het metselwerk aanvankelijk een lager en kleiner huisje, het zogenaamde gardenhuisje van de ijzeren weg Dendermonde – Sint-Niklaas, volgens kadasterarchief gebouwd in 1874, vergroot in 1913 en wellicht nog eind de jaren 1920. Na afschaffing van de spoorlijn naar verluidt omstreeks 1958 verbouwd en met lage aanbouwen uitgebreid (veranda en garage). Breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder typisch overstekend pannen zadeldak. Voorgevel met hoeklisenen. Haakse en lage achteraanbouw. Spaarzame getoogde muuropeningen in bakstenen omlijstingen met oren en sluitsteen. Twee met gesinterde bakstenen omlijste panelen voor opschriften waaronder een kruisvormig boven de voordeur.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Kapel O.-L.-Vrouw van Zeven Weeën of Heidekapel

De Heidekapel werd gebouwd in 1643 midden in de bosrijke Heide aan de oude heerweg Gent-Antwerpen. Er zou al vroeger een gotische kapel gestaan hebben maar deze werd grotendeels verwoest tijdens de godsdiensttroebelen. De kapel is gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van 7 weeën (10). Tussen de parochiekerk van Waasmunster en de Heidekapel gaat jaarlijks op 25 maart en dit sinds 1351 de Heikewipommegang uit. Langs de route zijn 7 statiekapellen opgetrokken. Heidekapelstraat 9250 Waasmunster Te bezoeken: Dagelijks vrij te bezoeken De 7 smarten van Maria (10) De 7 smarten of weeën van Maria worden vaak afgebeeld bij bee- of processiewegen. Ze verbeelden in 7 staties of haltes de momenten van lijden in het leven van Maria. Het thema van de lijdende Maria was vaak de inspiratie voor gedichten en liederen. Die worden de Stabat Mater genoemd. 1.De profetie van Simeon in de Tempel over de toekomst van het kind Jezus. 2.De vlucht naar Egypte wanneer koning Herodes alle kinderen laat doden. 3.Het zoek raken van Jezus in de Tempel 4.Maria ontmoet Jezus op zijn kruisweg 5.Maria staat onder Jezus' kruis 6.Maria omhelst Jezus' dode lichaam na de kruisafname. De piëta. 7.Jezus wordt begraven In de iconografie wordt de O.-L.-V van 7 smarten of weeën afgebeeld als een huilende Maria met 7 zwaarden die haar hart doorboren.

Auteur: Stichting Open Kerken
Meer informatie
Waypoint

Hotel Lekkerbek

Voormalig hotel en café "De Lekkerbek" met lusthof gelegen tegenover de Heidekapel, nu afspanning "De Lekkerbek" genaamd (taverne-restaurant). In 1932 werd hier door de familie De Maere het gasthof "Lekkerbek" ingericht in een oude dorpsherberg met woning voortkomend van brouwer Jozef De Brabander. Deze infrastructuur heeft bijgedragen tot de ontwikkeling van de omgeving van de Heidekapel tot een toeristisch-recreatief gebied. Samen met de aanpalende winkel en wagenmakerij (vergelijk met oude prentkaart), behoorde dit landelijke gebouw voorheen tot het type langgestrekte hoeve (deels 19de-eeuws en ouder). Sinds 1932 herhaaldelijk aangepast en voornamelijk met nieuwe vleugels aan de achterliggende lusttuin uitgebreid (wijzigingen gekadastreerd in 1937, 1953, 1957); laatst na brand in 2003 grondig gerenoveerd met volledig gewijzigde binnenindeling. Globaal is de lange laagbouw aan de straat onder doorlopend zadeldak (nieuwe pannen) uitwendig wel nog herkenbaar als oude landelijke bebouwing doch slechts de vier linker vensters en het getrapte dakvenster boven de aangepaste deur gaan op oorspronkelijke muuropeningen terug. Gevelbreed terras aan de straatzijde nu met laag afsluitingsmuurtje en een brede gemetste boog onder punttop van 1956 ter hoogte van de gewijzigde(schuur)poort met doorrit naar de achterliggende speeltuin.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Twee boerenarbeiderswoningen

Gelegen aan hoek Lode Ontropdreef. Ensemble van twee gelijkaardige achterin gelegen boerenarbeidershuisjes van één bouwlaag en drie traveeën, onder een doorlopend zadeldak (pannen), gekadastreerd als nieuwbouw van 1859. Twee overblijvende huisjes van een rij van drie schuin ingeplant tegenover de Heidekapel. Voorbeeld van de merendeels verdwenen typisch kleinschalige oude woningen op de Heide. Verankerde en gewitte baksteenbouw op gepikte plint en afgelijnd door een getrapte daklijst. Twee lage rechthoekige deuren, beide tussen haast vierkante vensters met tralies en luiken. Armwaterpomp en watervergaarbak tegen de centrale haardtravee. Naar achter verruimd en toevoeging van jongere stal aan de straat (gekadastreerd 1939 samen met de vervanging van twee achter nummer 121, 123 liggende arbeidershuisjes Lode Ontropdreef nummer 1, 3.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Landhuis Rust na Zorg en conciërgewoning Mijn Lust

Landhuis "Rust na Zorg", gelegen in de onmiddellijke nabijheid van de Heidekapel, heden in gebruik als taverne-restaurant en thans Heidehof genaamd. In oorsprong teruggaand op een oude bestaande langwerpige woning (vermoedelijk van het type boerenhuis); volgens kadasterarchief in 1913 een eerste maal naar achter vergroot voor Kochler Jules verzekeringsagent uit Brussel, wellicht om als buitengoed dienst te doen; toen volgens prentbriefkaart gekend als "Heidschlössen". Latere villa Rust na Zorg aan de voorzijde verhoogd met halve verdieping en toevoeging tegen de linker perceelsgrens van een haaks opgerichte lage vleugel met stallingen (1933 volgens kadasterarchief). Fabrikantenfamilie Bauweraerts (Sint-Niklaas) liet volgens plan van 1941 de voorgevel en het dak van de villa herbouwen naar ontwerp van architect Karel Wauters (Sint-Niklaas). Bijhorende stallingen met conciërgewoning (nummer 111/1) genaamd "Mijn Lust" toen tevens verbouwd naar plan van dezelfde architect.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Landhuis Het Patrijske

Landhuis voorheen genaamd "Het Patrijske". Voormalige woning van toondichter Lodewijk Mortelmans (1868-1952) op de Heide. Gebouwd in 1919 in traditionele bak- en zandsteenbouw geïnspireerd op het Waaslandse boerenhuistype en oorspronkelijk met zicht op de Heidekapel. Ondiep voortuintje met hulsthaag grenzend aan zandweg tegenover rij van 3 beuken. Langgerekte woning van één bouwlaag en vijf traveeën onder pannen zadeldak met verspringende daknok. Twee getrapte dakvensters met ruitvormige gevelsteen voorzien van opschrift "ANNO 1919". Typische kruisvensters en omlijst laag rondboogdeurtje. Schuin geplaatste erker op rechter gevelhoek. Gedenksteen met portret van L. Mortelmans in bronzen plaat. Inwendig aangepast, recent opengewerkte achtergevel en uitbreiding woning in L-vorm.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Landhuis Den Hert

Landhuis "Den Hert", voormalig buitenverblijf volgens kadasterarchief daterend van 1913-1914, en mogelijk deels teruggaand op een kleiner huisje uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Nu een bakstenen villaatje, deels verankerd en met knipvoegen. Dubbelhuis van één bouwlaag op L-vormige plattegrond onder kruisende pannen zadeldaken. Twee rechter traveeën met inkomdeur voorafgegaan door portiek met afdak gevormd door het verlengde voorste dakschild op steunen. Links vooruitspringend vensterrisaliet met puntgevel. Typerende stenen kruiskozijnen voorheen met houten luiken. Gerenoveerd en zijdelings uitgebreid in het derde kwart van de 20ste eeuw.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Villa

Bescheiden villa met reminiscenties aan de cottagestijl. Volgens kadasterarchief daterend van 1930. Woning van één bouwlaag op eenvoudig aanvankelijk vrijwel vierkant grondplan en afgedekt door een overstekend zadeldak (pannen), met dakvensters aan de voorgevelzijde. Verankerde baksteenbouw met sierankers voorzien van rechthoekige muuropeningen met betonnen latei. Typische toepassing van kleine roedeverdeling en pittoreske rood en wit geschilderde luiken en andere houten afwerking zoals daklijsten. Voordeur met origineel houtwerk voorafgegaan door portiek met zadeldak op nieuwe onderbouw. Achteraan verlengd met aanbouw onder plat dak; toegevoegde vrijstaande garage.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Speelbos

Gebied: Eeckhoekbos Eigenaar: privé Toegang: 1 jan - 31 dec

Auteur: Bouwen aan groen speelweefsel
Meer informatie

评论

    You can or this trail