下载

累积高度

21 m

技术难度

简单

海拔下降

21 m

最高海拔

25 m

Trailrank

50 5

最低海拔

7 m

路线类型

环路

时间

2小时 44分钟

路线点数

1903

上传日期

2019年1月31日

记录日期

十一月 2018
 • 评分

   
 • 相关资料

   
 • 可循迹程度

   
 • 景色推荐程度

   
成为第一个鼓掌的人
5则评论
 
分享
-
-
25 m
7 m
10.72 km

浏览次数: 1457次 , 下载次数: 42次

邻近 Fort, Flanders (Belgique)

Parkeren kan op de ruime parking tegenover Stock Vermeersch in de Houtlandstraat te Vladslo. De wandeling is bewegwijzerd en voert naar het Welfvenestbos, het Praetbos en naar de Duitse Militaire begraafplaats, waar het beroemde kunstwerk “het Treurend Ouderpaar” van Käthe Kollwitz staat.

We verlaten de parking naar links, richting Vladslo dorp, en slaan 300 m verder links de Baffelstraat in, langs het privé-domein Ter Heyde (het vroegere kasteel). Oversteken naar de Veldstraat, daar linksaf een onverharde wegel in en na 400m, ter hoogte van de paardenmanege, rechtsaf naar het Welvenestbos.
Pas op: ik heb geen verbodsbord gezien, maar het bos zou verboden zijn voor honden! Wie zijn viervoeter bij heeft, slaat dus best het Welvenestbos over en gaat aan de manege rechtdoor.

Op het einde van de weg door het bos slaan we linksaf, volgen de bosrand, maken een lus door het bos en keren terug naar de paardenmanege. Rechtsaf naar de Wijnendalestraat, die we volgen tot aan de taverne Wikkelaar. Op de hoek van de Houtlandstraat zien we een gedenktekentje voor Hans Vanhaelemeesch, bekende stem als woordvoerder van Jetair - TUI, die hier in september 2016 met de fiets verongelukte.

Rechtsaf de Houtlandstraat in tot aan het Praetbos. Links is er een begraafplaats met de resten van 25.638 Duitse soldaten, die tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelden. Achteraan op het kerkhof staat het beroemde beeld van het treurende ouderpaar door Käthe Kollwitz. Haar zoon was nog geen 18 jaar toen hij nabij Diksmuide sneuvelde. Zijn graf bevindt zich vlak voor het beeld van zijn treurende ouders.

Na een bezoek aan de begraafplaats gaan we links het bos in en wandelen naar de Brugse Heirweg die we links inslaan. Na 1400m weer linksaf en volgen de Hazewindmolenstraat rechtdoor tot aan de Wijnendalestraat. Oversteken naar een stuk kasseien, veldwegel en verharde weg.

We dwarsen de Gentweg en gaan steeds rechtdoor tot aan de Donkerstraat. Linksaf naar de Lange Limaertstraat en daar weer links. We vervolgen 1,5km onze weg tot aan de Limaerstraat waar we rechtsaf terug naar ons beginpunt wandelen.

Een brochure met beschrijving van de wandeltocht en uitgebreide informatie over de bezienswaardigheden onderweg en over Kathe Kollwitz is verkrijgbaar bij de Toeristische Dienst van Diksmuide (Grote Markt 28) of kunt u downloaden op https://www.bezoekdiksmuide.be/kathe-kollwitzroute
De genummerde waypoints in deze track zijn de nummers gebruikt in de brochure.

De wandelroute gaat voor 40% over onverharde of smalle buurtwegen en dat maakt het moeilijk voor rolstoelen en kinderwagens.
城堡

2 Kasteel Ter Heide

Het eerste kasteel “Ter Heyde” werd gebouwd op het einde van de 12de eeuw. Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag het kasteel net buiten de frontzone. Het werd de verblijfplaats van de Generale Staf van het Duitse leger. Vroeger kon men het kasteel en het omliggende park bezoeken, maar het domein is nu in privé-handen.

3 Welvenestbos

兴趣点

5 Hoeve Praatbos

博物馆

6 Duitse begraafplaats

In het Praatbos was een Duitse verbandpost, waarbij het Soldatenfriedhof ontstond. Sinds 1957-1958 is het een verzamelbegraafplaats zoals in Langemark en Menen. Bijna 22.000 graven werden naar hier overgebracht uit 61 Belgische plaatsen. Onder de eiken rusten 25.638 Duitse doden. De rijen platte, grijze grafstenen in het grasveld en vooral het 'Treurende ouderpaar' van beeldhouwster Käthe Kollwitz, maken dit tot een van de indringendste militaire begraafplaatsen. Hier geen helden of roem; alleen een veelzeggende stilte. Op de plaat voor het beeld staat ook de naam Peter Kollwitz: de zoon van het 'Treurende Ouderpaar'.
兴趣点

7 Vooroorlogse hoeve

De vooroorlogse hoeve was gelegen op een groot perceel met een boomgaard. Er waren drie gebouwen rondom het erf gegroepeerd, hiervan is het boerenhuis nog bewaard. Het stamt af uit de 18de, mogelijk 17de eeuw. Tijdens de Eerste Wereldoorlog liep de hoeve zware schade op. Dit is nu nog te zien aan de heropgebouwde nutsgebouwen.
全景

Baffelstraat

Wegel langs het privé-domein Ter Heyde.
全景

Baffelstraat

全景

pad naar Welvenestbos

全景

Welvenestbos

全景

Paardenmanege

Blik achterom naar de manege
全景

Houtlandstraat

Houtlandstraat
全景

Ingang Duitse Miltaire begraafplaats

Ingang Duitse Miltaire begraafplaats
全景

Treurend Ouderpaar

Käthe Kollwitz werd op 8 juli 1867 geboren in Königsberg, Oost-Pruisen. Haar zoon Peter sneuvelt in oktober 1914 tijdens de eerste wereldoorlog nabij Diksmuide. Ze maakt in 1931 een monument voor hem, dat in 1956 verhuisde naar het Soldatenfriedhof te Vladslo waar het nu nog steeds staat. Haar zoon Peter ligt onder de grafsteen voor de beeldengroep.
全景

Duits Militair Kerkhof

In het Praatbos hadden de Duitsers een verbandpost. Daar ontstond het Soldatenfriedhof Vladslo. Na de Eerste Wereldoorlog werd het uitgebreid en sinds 1957-1958 is het een verzamelbegraafplaats zoals die in Langemark en in Menen. Bijna 22.000 graven werden naar hier overgebracht vanuit 61 Belgische plaatsen. Onder de eiken rusten 25.638 Duitse doden. De eindeloze rijen platte, grijze grafstenen in het grasveld en vooral het 'Treurende ouderpaar' van de Duitse beeldhouwster Käthe Kollwitz, maken dit tot een van de indringendste militaire begraafplaatsen. Hier geen helden, geen roem; alleen een veelzeggende stilte, een stille aanklacht. Op een van de platen voor het beeld vindt men de naam Peter Kollwitz terug : de zoon van het 'Treurende Ouderpaar'. (Bron : Roger Verbeke, "Monumenten getuigen : militaire begraafplaatsen en gedenktekens" in "De IJzer")
全景

Info Vredesbospad

De gedichten waarover sprake op het infopaneel vindt u op https://www.natuurenbos.be/sites/default/files/gedichten_vredespad_praatbos.pdf
全景

Ingang Praatbos

全景

Bunkerresten in het bos

Verspreid in het Praatbos staan nog een drietal kleine constructies. Langs het Praatbos liep de derde lijn van de Duitse verdedigingslinie. Er ontplooide zich tijdens wereldoorlog 1 een drukke Duitse militaire activiteit met ook batterijen Duitse kanonnen. De oorspronkelijke functie van de drie kleine constructies is niet zeker. Misschien was het een opslagplaats voor munitie, maar het kunnen ook kleine wachtpostjes zijn.
全景

Pad in het bos

全景

Brugse Heerweg

Brugse Heerweg
全景

Kapel aan de Praetweg

Kapel uit ca. 1800, herbouwd ca. 1950 in een eenvoudige witgeschilderde baksteenbouw
全景

weide langs Hazewindmolenstraat

weide langs de Hazewindmolenstraat
全景

begin pad

Hier rechtdoor begint het pad naast de historische hoeve
全景

Vooroorlogse hoeve

Deze historische hoeve was gelegen op een groot perceel met een boomgaard. Er waren drie gebouwen rondom het erf gegroepeerd, hiervan is het boerenhuis nog bewaard. Het stamt af uit de 18de, mogelijk 17de eeuw en is reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Tijdens de Eerste Wereldoorlog liep de hoeve zware schade op, de nutsgebouwen werden heropgebouwd. Restant van omwalling of van drinkpoel in weide ten zuiden van de hoeve.
全景

ad tussen Gentweg en Donkerstraat

pad tussen Gentweg en Donkerstraat
全景

pad naar Donkerstraat

pad naar de Donkerstraat
兴趣点

Paardenmanege

停车场

parking Stock Americain

parking 8600, Vladslo, West-Vlaanderen, BEL

5则评论

 • 的照片 Dogsfriendly

  Dogsfriendly 2019年11月26日

  Gisteren zond ik Diksmuide een mailtje omtrent deze wandeling. Omdat er een 'privé' hangt aan de straat van de paardenmanege.
  Misschien ook niet slecht om te vermelden dat dit wegje enkel mag gebruikt worden voor wandelaars die deze route nuttigen + dat het Welvenestbos verboden is voor honden.
  Met de groeten van ene Delfien uit Diksmuide :-)

 • 的照片 LucT

  LucT 2019年12月10日

  Bedankt voor je reactie, Delfien. Het bordje 'privé' is mij niet opgevallen toen wij de wandeling maakten in november 2018. Misschien is het later geplaatst. Wat ongewoon dat een door de toeristische dienst gepromote wandeling over een verboden weg zou lopen...
  Welvenestbos verboden voor honden staat geloof ik in hun brochure en vond ik ook wat raar: het bos is eerder klein en gaf mij helemaal niet de indruk dat er iets zou leven dat in de verdrukking zou kunnen komen als er af en toe een aangelijnde hond passeert.

 • 的照片 Dogsfriendly

  Dogsfriendly 2020年11月14日

  Ik kan maar doorgeven wat die mensen uit Diksmuide (delfien) lieten weten... Ik vraag me zelfs af of het echt wel zo is... misschien dat die eigenaren gesteld zijn op rust..; (ik bedoel: of het echt wel privaat is)

 • 的照片 LucT

  LucT 2020年11月15日

  Ik vraag het mij ook af, je ziet wel vaker dat paden waarlangs je jaren wandelde plots voorzien werden van bordjes "Privé". Soms terecht, soms niet. In dit geval vermoed is het laatste. Ter plaatse gaan kijken is voor mij wat te ver, maar ik ben wel even gaan kijken op www.bezoekdiksmuide.be/kathe-kollwitzroute.
  Op https://www.bezoekdiksmuide.be/file/download/362/480F3E5F3B693E7AE6261CF5146F831D kan je het wandelkaartje downloaden waarop die wegel nog steeds ingetekend is.

 • Dirk de coninck 2021年7月12日

  我已使用过这条路线  验证  查看更多

  Gewoon top

您可以这条路线