Coordinates 167

Uploaded 2017年2月19日

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
231 m
180 m
0
1.7
3.4
6.73 km

Viewed 830 times, downloaded 22 times

near Usall, Catalunya (España)

EL PLA DE MARTÍS - USALL
Entre la depressió on es troba l'estany de Banyoles i la vall del riu Fluvià, es troba un pla, conegut com el de pla de Martís-Usall. És un pla lleugerament inclinat cap el Fluvià.


La pluja i el desgelaç a Banyoles i a l'Alta Garrotxa fan carregar l'aqüífer subterrani d'aigua que aumenta la pressió a l'Estany i a la platja d'Espolla. A aquestes pressions és quan el sistema de brolladors i surgències del Pla de Martís i d'Usall s'activen, l'aigua té prou força per superar els més de 40 metres de desnivell que tenen respecte a l'Estany de Banyoles, i l'aigua neix de sota terra.
Els brolladors de la Mussoga a Usall, els de la Deu que Quel simó, la d el'Orella, els de la platja d'Espolla, tots els brolladors es van activant i van començar a rajar i l'estanyol d'Espolla ( platja o clot d'Espolla) queda del tot ple, el rec de desguàs comença a deixar anar l'aigua i els saltants de Martís o d'Espolla esclatan. Altre cop l'espectacle de la natura i de l'aigua entrava en acció.

Al moment l'aigua atrau a ocells, amfibis i altre fauna. Arriben els esplugabous i les gavines, després els ànecs collverd, i fins i tot rapinyaires com l'arpella pàl·lida o el xoriguer. També hi arriben els amfibis. En pocs dies naixeran els triops, uns crustacis molt singulars que habiten en aigües temporals com les d'aquest estanyol.

Malauradament es probable que si no plou en els propers dies, alguna de les surgències d'aigua deixarant de rajar i l'aigua es torni a escolar cap avall. esperem que doni temps a alguns amfibis a acabar el seu cicle vital abans no s'assequi de tot la llacuna. També pot passar que ens arribi un nou front de pluges i es pugui gaudir més dies d'aquest espectacle.
LLEGENDA D'USALL
"Quan les nevades seguides dels Pirineus, acombolant la neu que, com petrificada perdura tot l’hivern, en arribar el mes de març, el sol, que ja és prou fort, comença a fondre-la ja en forma de cascades, ja filtrant-se per la terra en els llocs que aquesta ofereix més porositat. En la primera forma dóna lloc a una pila de rierons que van a nodrir els grans rius i l’altra queda dipositada en pous i cambres que n’engoleixen en gran quantitat. Com que aquests soterranis són tan grandiosos fins al terme de qualques anys i com pous artesians foraden la terra i surten a l’exterior amb prou força, barrejats amb l’aire comprimit que surt embolcallat d’aigua com si fos una gegantina bombolla de sabó. En escapar-se l’aire fa un so greu o agut, però tan fort que es fa sentir a la rodalia d’una hora. A Usall, poble aixecat dalt d’un turó, tenen lloc aquests fenòmens. Pel març o l’abril i en el transcurs de molts anys, de cop i volta, en un camp que té la forma de cassola s’obre un forat a terra i surt un brollador —com hem dit—, com una bombolla, i assoleix l’alçada de quatre a cinc metres, després en surt un altre i un altre; a vegades fins a una trentena. Totes consten en diferents fonts i la gent de la comarca diuen senyant-se:
—Ja han arribat les bruixes d’Usall!"
河流

Brollador d'Usall

Sacred architecture

St Cristòfol d'Usall

废墟

Can Traver

湖泊

Platja d'Espolla

湖泊

Bassa pedrera del Pla de Melianta

Pont de Martís

瀑布

Salt d'aigua-pont

瀑布

Salt de Martís

2 comments

 • Photo of Cuca de llum

  Cuca de llum 2017-3-13

  I have followed this trail  View more

  Espectacular la platja d'Espolla, amb els seus brolladors, i el salt de Martís, senzillament genial!

 • Photo of Marcòlic

  Marcòlic 2017-3-15

  I have followed this trail  View more

  Llastima de no poguer veure encare els triops

You can or this trail