航迹点数 277

上传日期 2020年1月20日

记录日期 一月 2020

-
-
16 m
1 m
0
5.0
10.0
19.97 km

浏览次数: 14次 , 下载次数: 1次

邻近 Stekene, Flanders (Belgique)

Bossen en Meersen van Stekene
Waypoint

Heilig Kruis

Waypoint

Gemeentehuis Stekene

Het neogotisch gemeentehuis werd in 1882-1883 gebouwd naar een ontwerp van architect E. de Perre-Montigny. Het gebouw is als monument beschermd sinds 1995 en het werd in 2000 gerestaureerd. Bij de restauratieopdracht was het gevelwerk het belangrijkste onderdeel. Aan de binnenkant werd de raadzaal in ere hersteld. In de traphal valt onmiddellijk het schilderij van Stekenaar Baerwaldt op (1893), waarop de tussenkomst van Amelberga Truyman bij generaal Osten wordt uitgebeeld. Dankzij haar smeekbede bleef Stekene gevrijwaard van de vernielzucht van de Franse troepen in 1798 naar aanleiding van de Boerenkrijg. Voor het gemeentehuis staat het monument ‘Den Engel’. Het monument werd opgericht ter nagedachtenis van de slachtoffers tijdens de wereldoorlogen.

Auteur: Den Birt
Meer informatie
Waypoint

H. Kruiskerk en de schandpaal

Deze monumentale gotische kerk, die als monument is beschermd sinds 1981, bevat grondvesten van circa 1200. De voornaamste verbouwingswerken vonden plaats in 1548 en 1898. Op de zuidelijke buitengevel bevindt zich een originele zonnewijzer uit 1773. Na de restauratie van het kerkdak en de gevel werd binnenin de kerk prachtig geschilderd. Op het marktplein voor de kerk is staat de schandpaal (steenhouwer J.E. De Lateur, 1774). Aan de schandpaal werden vroeger misdadigers als straf te kijk gesteld voor de bevolking. Het stond voorbijgangers vrij hen te beschimpen of zelfs te bekogelen met viezigheid. In 1998 is in de schaduw van het kerkgebouw een beeld van een naakte zittende vrouw opgericht. Het beeld is geplaatst ter herinnering aan 200 jaar Boerenkrijg. Het beeld is van de hand van Koenraad Rossaert uit Waasmunster.

Auteur: Den Birt
Meer informatie
Waypoint

Oud station van Stekene

Waypoint

Herenhuis

Herenhuis met bepleisterde en beschilderde lijstgevel uit de tweede helft van de 19de eeuw; zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Hoge arduinen sokkel. Licht vooruitspringende eerste twee traveeën met recentere poortlatei (I-balk) en voorts verticaal geaccentueerde venstertravee. Pui- en kordonlijsten. Rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels, houten rolluikkasten en versierde borstweringen. Arduinen deuromlijsting met gekorniste waterlijst op gecanneleerde consoles. Gevel beëindigd op gelede architraaf, fries met versierde panelen boven de vensters en tussen de consoles van de houten kroonlijst op klossen.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Kapel Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangen

Vrij grote kapel, in 1854 opgetrokken en sindsdien aan weerszijden ingebouwd.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Oude spoorzate

Waypoint

De Ruitershoeve

De Ruitershoeve : een ideale pleisterplaats, gelegen vlakbij een bosrijk gebied waar niet alleen ruiters, maar ook wandelaars en fietsers kunnen genieten van de prachtige natuur. Ook thuishaven van de fietsclub WTC Blijf Jong. Oplaadpunt voor elektrische fietsen.

Auteur: Peter Vermeulen
Meer informatie
Waypoint

Het Wullebos

Waypoint

Wullebos - De Baggaart

Het Wullebos - de Baggaart, op de grens tussen Moerbeke en Stekene, is begrensd door de expresweg Knokke- Antwerpen in het noorden, de Haringslede in het westen, Klein Sinaai in het zuiden en loopt ongeveer tot aan Grote Huike in het oosten. Dwars door het gebied lopen de Abelebeek en Wullebosbeek parallel aan elkaar in noord-zuidrichting.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Kasteel Ter Eiken

Zogenaamd "Kasteel Ter Eiken" in neo-traditionele bak- en zandsteenstijl opgetrokken in 1893 (mondelinge bron). Baksteenbouw op zware natuurstenen sokkel. Grote verscheidenheid in de vensters met natuurstenen onder- of bovendorpels of tussenstaven. Speling in de verschillende bouwmassa's: een haakse travee tegen een lange travee, een vierkante hoektoren onder schilddak. Portiek voor de rechter travee.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenkerk

Op het grondgebied van Klein-Sinaai stond vroeger de invloedrijke cisterciënzerabdij van Boudelo. In 1636 bouwden de monniken van Boudelo er een eerste kerkje. Dit kerkje werd verkocht tijdens de Franse Revolutie en uiteindelijk gesloopt in 1822. Men besluit dan om een nieuwe kerk te bouwen in het dorpscentrum, de huidige Onze-Lieve-Vrouw Onbevlektkerk. Deze neogotische kerk dateert uit 1853 en werd ontworpen door architect De Somme. De neogotische altaren en rococo predikstoel (Lodewijk XV) samen met een classicistische kerkmeesterbank vormen een merkwaardig interieur. Verder zie je er een schilderij ‘Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt' (1856) en beelden van Onze-Lieve-Vrouw en de Sint-Cornelis. De ommuurde begraafplaats rondom de kerk word nog steeds gebruikt. Langs de straatzijde in het muurtje van het kerkhof bevindt zich een eerste van zeven kapelletjes van een bedevaartrondgang (O.-Vrouw van Zeven Weeën). Naast de kerk ligt de Grot van Onze-Lieve-Vrouw van de Fietsers. Daar rond ontstond een uniek gegeven voor België: de jaarlijkse zegening van de fietsers.Heel wat wielrenners schonken een truitje aan de kapel. Ondertussen is de kerk uitgegroeid tot een waar museum met meer dan 100 truitjes van onder andere Eddy Merckx, Fabian Cancellara, Francesco Moser, Johan Museeuw, Tony Martin, Hennie Kuiper Niels Albert en Philippe Gilbert. De grot is uniek in België.

Auteur: Wizpr.guide
Meer informatie
Waypoint

Grot O.L.V. van de Fietsers

Wist je dat er een bedevaartsoord bestaat speciaal voor fietsers? Benieuwd aan welke grot wielerhelden als Eddy Merckx, Fabian Cancellara, Niels Albert en Philippe Gilbert hun truitjes schonken? Hier is de plek: de Grot van Onze-Lieve-Vrouw van de Fietsers. Daar rond ontstond een uniek gegeven voor België: de jaarlijkse zegening van de fietsers. Heel wat wielrenners schonken een truitje aan de kapel. Ondertussen is de kerk uitgegroeid tot een waar museum met meer dan 100 truitjes van onder andere Eddy Merckx, Fabian Cancellara, Francesco Moser, Johan Museeuw, Tony Martin, Hennie Kuiper Niels Albert en Philippe Gilbert. De grot is uniek in België.

Auteur: Dromos
Meer informatie
Waypoint

O.-L.-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangen Klein-Sinaai

60 jaar na de verwoesting van de abdij bouwden de monniken in 1636 een kerkje voor de bewoners van Klein-Sinaai. Na de Franse Revolutie (8) werd dit vertoon van verbondenheid met de abdij niet getolereerd. Het kerkje werd door de Franse overheersers verkocht en uiteindelijk in 1822 gesloopt. Na het vertrek van de Fransen werd er in 1835 een nieuwe kerk gebouwd in het centrum van het dorp. Aan de kerk start er een beeweg met 7 staties. Deze dateert uit 1872. Naast de kerk is de grot Onze Lieve Vrouw van de fietsers gelegen. Het is de Vlaamse variant van het Franse Notre-Dame des cyclistes in La Bastide d'Armagnac in de Landes en het Vlaamse centrum voor fietswijdingen. Jaarlijks vindt er een algemene fietswijding plaats aan het begin van het wielerseizoen maar je kan er je fiets ook laten wijden op afspraak. Naast de grot hangen enkele truien van wielrenners zoals Tom Steels, Johan Museeuw, Fabian Cancellara en de plaatselijke renner Kamiel Baert. Kasteelstraat 9190 Klein-Sinaai ( Stekene) Open Kerk: Juli-Aug.: vrij, zat en zon: 14u-17u Fietswijdingen op afspraak. Meer info op de site van de gemeente Klein-Sinaai 'Fietersgrot'. Men kan een afspraak maken voor een fietswijding bij Jacques Van Daele, Pannenhuisstraat 53, 9190 Stekene (tel:09/346.98.54) of via mail jacquesvandaele@gmail.com" Franse Revolutie: Aan het eind van de 18de eeuw werd de Franse Republiek geboren: de koning werd afgezet en de macht van de adel en de Kerk werd hardhandig teruggedrongen. In deze periode werden de goederen van de Kerk aangeslagen en verkocht ten voordele van de staatskas. Kloosters en abdijen werden opgeheven en verboden. Ook in België, dat door Frankrijk werd ingelijfd, was deze regeling van kracht. Het was Napoleon die zich in 1801 opnieuw verzoende met de paus.

Auteur: Stichting Open Kerken
Meer informatie
Waypoint

De Oude Route

Welkom bij Patrick en Tony ! Café De Oude Route is gelegen op nog geen 100 meter van de spoorzate tussen Stekene en Moerbeke. De ideale plaats om even te stoppen tijdens een fiets of wandeltocht in de buurt ! Er is ruime parking voorzien voor fietsen ! Je kan gezellig binnen komen zitten of genieten van ons groot buitenterras ! Je kan een spelletje op de biljart spelen. Ook de kinderen kunnen zich uitleven op het springkasteel of op de trampoline ! Café De Oude Route is open op: Woensdag: 14:00 - 22:00 Donderdag: 14:00 22:00 Vrijdag: 14:00 - 02:00 Zaterdag: 09:30 - 02:00 Zondag: 09:30 - 22:00 Café De Oude Route is te vinden te Koebrugstraat 7, 9190 Klein-Sinaai. Wilt u reserveren voor een groep of willen jullie bij ons pauzeren tijdens de fiets of wandeltocht met meer dan 20 mensen ? Laat ons dan zeker iets weten via 09/330 37 61 zodat jullie vlot kunnen geholpen worden ! U kan ons ook een mailtje sturen via info@deouderoute.be !

Auteur: Paul Vriesacker
Meer informatie
Waypoint

Baudelokapel

De Baudelokapel is de voormalige kapel van de abdij van Baudelo, aan de Ottogracht van de Belgische stad Gent. Anno 2019 is de kapel onttrokken aan de eredienst en omgevormd tot een markt.

Wolfgang Amadeus Mozart speelde orgel in de kapel bij zijn bezoek aan de stad in 1795. In de 19e en 20e eeuw was de kapel een tijdlang een bibliotheek, de Baudelobibliotheek. Vanaf 1979 stond ze leeg tot men ze bij het begin van de 21e eeuw omvormde tot een markt.


Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Waypoint

Abdij van Boudelo

De Abdij van Boudelo was een cisterciënzerabdij te Klein-Sinaai, nabij Sint-Niklaas in België. De naam Boudelo, die uit twee delen bestaat, kan als volgt worden verklaard: Bouden, vleivorm op -in, afgeleid van Boudewijn , en lo een bosje op een zandige, hoger gelegen plek.
Het jaar 1197 markeert de vestiging van een kluis op de site Coudenborn, wanneer een of meerdere monniken uit de Sint-Pietersabdij in Gent onder leiding van Boudewijn van Boekel, zich in Klein-Sinaai als kluizenaars vestigen. De kleine gemeenschap groeide uit tot een abdij op een locatie tussen de huidige Koebrugstraat en Kloosterstraat. Erkenning volgde in het begin van de 13e eeuw door de bisschop van Doornik.

Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Waypoint

Boudeloo

Om het strikte regime in de Boudelo-abdij in Klein-Sinaai draaglijker te maken, kregen de geestelijken de toelating om bier te brouwen. Hun brouwsel was heilig, dus toen ze in de 16e eeuw naar Gent en tijdens de Franse Revolutie naar Groningen vluchtten, verhuisde het recept mee. Pas in 1932 werd het verloren gewaande archief teruggevonden, op de zolder van brouwerij Oranjeboom in Rotterdam. Het recept vermeldde de kloostertuinkruiden die het bier zijn herkenbare smaak gaven en vormde de basis voor de gesmaakte Boudelo-lancering in 2002.

Auteur: StapAf: Oost-Vlaanderen met de fiets en te voet
Meer informatie
Waypoint

stekene

De koebrug

Auteur: Les castors
Meer informatie
Waypoint

Koebrug

De moderne brug vervangt de romantische ijzeren kantelbrug die in 1972 verhuisde naar Bokrijk.

Auteur: Eddy8
Meer informatie
Waypoint

Fondatie van Boudeloroute

Fondatie van Boudeloroute Liniedreef - 9112 Sinaai

Auteur: tovpubliek
Meer informatie
Waypoint

Frans Coppens Brug

De Frans Coppens Brug over de Stekense Vaart in het stiltegebied in Stekene/Sinaai

Auteur: Tim Baert
Meer informatie
Waypoint

Kanaal van Stekene

De Stekense Vaart of het Kanaal van Parma is een waterloop die zijn oorsprong kent op het eind van de 16de eeuw. Alexander Farnese, de hertog van Parma, gaf de eerste spadesteek op 21 oktober 1584. Hij liet een kanaal graven van Stekene tot Kallo. Dwars doorheen het potentieel stiltegebied dat rond dit kanaal is gesitueerd, werd in 2005 een stiltepad (6 km) aangelegd op de dijk, waardoor een zeer aangename wandel- en fietsverbinding tussen Stekene, deelgemeente Klein-Sinaai en St-Niklaas ontstaat. Het omgevende landschap biedt uitgestrekte en uitzonderlijk mooie vergezichten. Langsheen het pad werden in 2006 poëzieborden geplaatst met gedichten van Stekenaar Willem Persoon.

Auteur: Sport Vlaanderen - mountainbike routes
Meer informatie
Waypoint

Stekense Vaart

De Stekense vaart werd gegraven in 1315. Hij verbond Gent met Hulst. De waterloop speelde in de 16de en 17de eeuw een belangrijke rol bij het transport van stenen en tichels. Die werden vervaardigd in de talrijke steen- en tichelbakkerijen die toen actief waren. Hij behield zijn economische functie tot in de 20ste eeuw.

Auteur: Den Birt
Meer informatie

评论

    You can or this trail