时间  3小时 30分钟

航迹点数 731

上传日期 2016年7月3日

记录日期 十一月 2012

 • Rating

   
 • 相关资料

   
 • 可循迹程度

   
 • 景色推荐程度

   
-
-
1,299 m
945 m
0
1.8
3.6
7.19 km

浏览次数: 14585次 , 下载次数: 894次

邻近 el Prat de Sant Julià, Catalunya (España)

Des de Sant Julià de Cabrera per la Serrica i retorn pel Collet de cal Vidrier

El Santuari de Cabrera s’alça sobre l’estret peneplà cimer de l’allargassat esperó que, a l’extrem sud-oriental, es separa de la serra homònima. Envoltat de cingles, especialment verticals pel cantó ponentí, juntament amb el veí Pla d’Aiats, forma un perfil característic fàcilment recognoscible des de la llunyania.
És al sostre de la comarca natural a la que dóna nom: el Collsacabra o Cabrerès, un altiplà de morfologia caracteritzada per aquest tipus de relleus tabulars, coronats per planells —calms— tallats per cingles abruptes.
Malgrat l’abruptesa que l’envolta, diversos camins hi menen des de tots els vessants. Nosaltres pujarem per un que guanya el cingle ponentí, amb alguns passos equipats que, malgrat tot, no es pas dificultós.
Curta excursió matinal que podem completar amb la visita a la veïna Foradada de Cantonigròs. Especialment recomanable a la tardor, per la vistositat de les fagedes i rouredes que l’envolten.

Accés
A Sant Julià de Cabrera s’hi accedeix des de la C-153 entre Vic i la Vall d’en Bas. Poc més enllà del punt quilomètric 21 (abans de Cantonigròs, en direcció a la Vall d’en Bas) i just després d’un revolt i un pont, es pren un camí (indicat) pavimentat a mà esquerra, durant tres quilòmetres.

Sant Julià de Cabrera (945m)
Nucli central d’un veïnat disseminat, situat al peu de la Serra de Cabrera, format per masies aïllades, agrupades al voltant del que havia sigut la seva parròquia.
Hi ha un rètol “A Cabrera—pel Coll de Bram—per la Serrica, arriscat” (1). Prenem aquest darrer camí que, vers el nord, aviat s’encara al cingle. És rost i té passos equipats amb grapes que ens ajuden a superar-los. Però no el considerem pas difícil. Hi ha senyals de pintura.
Sobre un esquenall atenyem una bifurcació (rètol). Per l’esquerra surt el camí que, pel Mal Pas i la Baga de la Faja, revolta la serra a mitja alçada. Anem a la dreta pujant encara fort fins al Pla del Prat on el pendent s’acaba i baixem a buscar el pas de l’Osca.
(1) Per la dreta aniríem al coll de Bram (collet de Cabrera al mapa excursionista) on el camí de les Escales, protegit amb baranes, mena al santuari guanyant el cingle meridional. És el pas més habitual per accedir-hi.

L’Osca (1296m)
Osca, en una de les accepcions del mot, és un pas estret i acinglerat en una serra. I l’indret és talment així: un grau protegit amb passamans, a l’estret pas que uneix l’esperó a la resta de la serra.
Un camí a mà esquerra puja al turonet on hi ha una taula d’orientació i un vèrtex geodèsic. En aquest punt s’hi van localitzar vestigis —cisterna i el basament d’una torre circular— de l’antic castell de Cabrera (castrum de Capraria). Dcumentat d’ençà el 992, consta com a castell termenat que dominava els termes de Sant Julià de Cabrera, Santa Maria de Corcó i part dels de Pruit, Rupit i Falgars d’en Bas. El primer senyor del castell de qui hi ha notícia documental és Gausfred, que visqué allà per l’any 1002. La cabra és el símbol heràldic dels vescomtes de Cabrera que esdevingueren un poderós llinatge de militars i terratinents.

Santuari de Cabrera (1300m)
Alçat sobre l’antiga ermita del castell, documentada d’ençà el 1144. Castell i ermita varen esfondrar-se durant els terratrèmols de 1427. L’ermita es va reconstruir i s’hi varen fer moltes reformes posteriorment. Al costat hi ha l’hostatgeria, construïda el segle XVIII. Actualment hi funciona un restaurant els caps de setmana.
Baixem pel camí de les Marrades, empedrat i esglaonat, que davalla pel vessant llevantí. Creuem el que circumval·la el cingle a mitja alçada, entre el Mal Pas i les Escales.
A partir d’aquí el pendent és molt fort per entremig de la Baga de la Faja. Està senyalitzat amb pintura groga.

Plans de la Faja (1093m)
Sortim sobre uns plans dedicats al pasturatge, on hi passa una pista que prenem a mà esquerra, per revoltar la serra en sentit contrari a les busques.
Al coll de Freixeneda entrem a la baga i caminem bona estona per dins la fageda, fins al coll de can Vidrier (rètols indicadors i panell) des de on, ben aviat, retornem al punt de sortida.

Itinerari relacionat Santuari de Cabrera i Pla d'Aiats

Àlbum d'imatges a: https://flic.kr/s/aHsm8x3vpt

View more external

停车处

Sant Julià de Cabrera

隘口

l'Osca

Sacred architecture

Santuari de Cabrera

路口

Plans de la Faja

14则评论

 • 的照片 Manel_49

  Manel_49 2016-7-15

  我已使用过这条航迹  View more

  Molt bona descripció: Molts gràcies per la informació. La ruta molt aconsellable. Les vistes extraordinàries.

 • cardu 2016-10-22

  Molt bona ruta circular, amb possibilitat de dinar al restaurant (cap a mig camí)

 • 的照片 Toni Planas

  Toni Planas 2016-10-22

  Gràcies pels comentaris i la valoració. Salut i caminades!

 • 的照片 Antonieta Freixas

  Antonieta Freixas 2017-11-24

  我已使用过这条航迹  View more

  Una ruta molt maca on cal destacar les fantàstiques vistes des del Santuari i els boscos.

 • 的照片 Toni Planas

  Toni Planas 2017-11-24

  Gràcies Antonieta pel comentari i la valoració. Els boscos especialment interessants a la tardor.

 • 的照片 agustipou

  agustipou 2018-2-18

  Hola, Toni
  La setmana que ve voldríem fer aquesta ruta amb la meva filla. És petita (3 anys), camina a estones, i ja tenim clar que no la caminarà tota, ni de bon tros, però la pregunta és: ¿Creus que és una ruta perillosa per anar-hi amb ella?
  Havia pensat, per escurçar-la, fer de St Julià al santuari i baixar pel mateix lloc, no fer-la circular.
  Moltes gràcies!

 • 的照片 Toni Planas

  Toni Planas 2018-2-18

  No sabria què aconsellar-te perquè no conec les teves capacitats. He vist pujar-hi gent amb motxilla porta-canalla a l'esquena per camí de davant (escales)

 • 的照片 xescg

  xescg 2018-4-21

  我已使用过这条航迹  验证  View more

  Potser per segons qui la dificultat es superior per el fet que hi ha algun lloc penjat i amb molta pendent.

 • mverges9 2018-12-5

  Que tal per fer-la amb un nen de 5 anys?

 • -Albur- 2019-4-9

  我已使用过这条航迹  View more

  Molt bona ruta i molt bona explicació.

  Gràcies.

 • 的照片 Toni Planas

  Toni Planas 2019-4-9

  Albur, agraït pel comentari i la valoració

 • 的照片 hellens

  hellens 2020-2-23

  És una ruta molt maca. Amb nens, a partir de 4-5 anys, jo la faria per les escales. Sempre amb molta precaució.

 • 的照片 hellens

  hellens 2020-2-23

  我已使用过这条航迹  View more

  Ruta molt maca!

 • 的照片 Toni Planas

  Toni Planas 2020-2-23

  Gràcies hellens pel comentari i la valoració

You can or this trail