-
-
669 m
493 m
0
2.8
5.7
11.35 km

浏览次数: 200次 , 下载次数: 10次

邻近 Sant Antolí i Vilanova, Catalunya (España)

Ruta circular, envoltats pel verd dels camps de cereals de les terres del sud-est de la comarca de la Segarra, en la que sortint de Sant Pere dels Arquells, poble integrat al municipi de Ribera d’Ondara, es realitza un recorregut tot visitant diferents llocs del mateix municipi com Timor, Briançó, Mas Claret...
Un itinerari que, com altres ja realitzats per la Segarra, ens ajudarà a complementar el nostre coneixement sobre la diversitat del variat patrimoni segarrenc amb indrets que tenen el seu origen a l’edat mitjana (època de repoblament) i que encara conserven restes d’antics castells i esglésies d’origen romànic i gòtic.
Comentar també que en algun moment de l'itinerari cal travessar terres de conreu, caldrà tenir-ho en compte i procurar passar pels marges.
Destaquem alguns dels elements patrimonials més destacats que vàrem anar trobant ...
>>>> SANT PERE DELS ARQUELLS (Ribera d’Ondara – La Segarra)
> Poble situat a la dreta del riu d’Ondara, que havia estat un clos tancat centrat per l'actual Plaça Major, la qual conserva encara el portal d'accés. La plaça, malgrat les transformacions, segueix sent un espai força interessant, amb alguns portals adovellats i un pou que té inscrita la data de 1796.
> Església d’origen romànic de Sant Pere, documentada des del s. XI però, refeta al segle XIV i reformada amb posterioritat.
> Ca l’Alió, gran casal en el que hi destaca la façana que dóna al carrer del Pont i que gairebé conserva l'aspecte original del segle XVII, amb tres finestrals emmarcats amb pedra picada i amb guardapols motllurat.
> Col·lecció Xavier Monge formada per tres caces soviètics exposats a l’aire lliure, un MIG-15, un altre MiG-21 i un MiG-23, tots amb els colors de les seves forces aèries, russa, hongaresa i txecoslovaca.
> Pont de pedra sobre el riu Ondara que dóna accés al poble.
>>>> CASTELL DE TIMOR (Ribera d’Ondara – La Segarra)
> Castell situat en un turó prop de l’A-2, en el camí que surt de Sant Pere dels Arquells. Malgrat el seu estat ruïnós, el castell de Timor es troba documentat des del segle XII i va ser l'origen del llinatge dels Timor, els quals el van senyorejar com a castlans fins al segle XIII com a feudataris dels Cervera. Cap al segle XVII, essent propietat del comtes d’Erill, fou transformat en un gran casal agrícola, l'estructura del qual, molt malmesa, és el que encara es pot contemplar actualment.
Al voltant del castell hi hagué un petit poblet del qual no en resta cap vestigi, tret de les restes de l'església d’origen romànic de Sant Jaume de Timor (s. XI-XII).
>>>> CASTELL DE BRIANÇÓ (Ribera d’Ondara – La Segarra)
> El poblet de Briançó, aturonat i situat prop de l'autovia, estava centrat pel castell i algunes poques cases al seu voltant que formaven un recinte clos, com si estigués emmurallat. D'aquell castell, documentat des de l’any 1101, solament en resta alguns panys de paret exteriors i algunes estances amb arcades apuntades i de punt rodó a l’interior. Cap a finals del s. XVI i principis del s. XVII, fou transformat en un gran habitatge, conegut com Cal Carulla.
Tot i que se n'han localitzat restes als baixos de Can Carulla, on hi havia el castell, l'actual església de Sant Salvador, situada en una placeta del poble, és d'època moderna.
>>>> CAPELLA DE LA MARE DE DÉU DE LA PROVIDÈNCIA (Ribera d’Ondara – La Segarra)
> Capella d'una sola nau construïda pels pares claretians dalt d'un turó proper al Mas Claret. L'interior, al que es pot accedir lliurement, té les parets decorades amb pintures religioses de colors molt vius.
>>>> MAS CLARET (Ribera d’Ondara – La Segarra)
> Gran masia coneguda originalment amb el nom de Mas d'en Toni i que l’any 1920 fou comprada pels claretians de Cervera, com a lloc de descans i retir, sobretot pels membres malalts de la comunitat. La que havia estat una gran explotació agropecuària fou transformada i ampliada amb noves construccions i van rebatejada amb el nom de Mas Claret, en honor al fundador de l'orde. L'any 1936 hi van ser afusellats pels milicians els 20 claretians i el mosso del mas, que s'hi havien reclòs fugint de Cervera.
>>>> CAMÍ DE MAS CLARET (Ribera d’Ondara – La Segarra)
> Antics forns de guix, testimonis de l'antiga activitat industrial de la zona, i una planta en actiu de producció de ciment ràpid.
------------------------------------------------------------------------------------
Una de les maneres d'arribar a Sant Pere dels Arquells des de Lleida, és seguir l'A-2 fins passat Cervera i arribar a la sortida 524, moment en què abandonarem l'autovia per dirigir-nos cap a l'entrada del poble. Una vegada creuat el pont sobre el riu Ondara, agafarem el primer carrer a l'esquerra (carrer d'Ondara) i, tot seguit, el primer carrer a la dreta que ens deixarà en la plaça de l'Església, lloc on aparcarem el cotxe i iniciarem la nostra ruta.
------------------------------------------------------------------------------------
Si desitgeu veure algunes imatges de la sortida, solament heu de clicar en l'enllaç de sota ...

View more external

Waypoint

Riu d'Ondara/Pont de Sant Pere dels Arquells

Waypoint

Pas soterrani A-2

Waypoint

Seguir a l'esquerra

Waypoint

Castell de Timor

Waypoint

Església de Sant Jaume de Timor

Waypoint

Coll del Carro

Waypoint

Antiga pedrera de guix

Waypoint

Seguir a la dreta

Waypoint

Seguir a l'esquerra

Waypoint

Seguir a l'esquerra

Waypoint

Seguir a l'esquerra

Waypoint

Seguir a l'esquerra

Waypoint

Mas Claret

Waypoint

Creu dels Claretians

Waypoint

Seguir a l'esquerra

Waypoint

Antic forn de guix

Waypoint

Pedrera de marga 'Carmen'

Waypoint

Forns del Carulla

Waypoint

N-II/Rotonda entrada Sant Pere dels Arquells

Waypoint

Col·lecció Xavier Monge/Caces Mig Soviètics

Waypoint

Sant Pere dels Arquells/Plaça Major

Waypoint

Església de Sant Pere

Waypoint

Santa Pere dels Arquells/Plaça de l'Església

Waypoint

Castell de Briançó (Cal Carulla)

Waypoint

Sant Salvador de Briançó

Waypoint

Mare de Déu de la Providència

Waypoint

Forn del Puig

Waypoint

Pas soterrani A-2

Waypoint

Ca l'Alió

评论

    You can or this trail