Time  one hour 29 minutes

Coordinates 412

Uploaded 2016年5月21日

Recorded 五月 2016

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
331 m
190 m
0
1.3
2.7
5.37 km

Viewed 3519 times, downloaded 126 times

near Vallromanes, Catalunya (España)

La Roca Foradada de Vallromanes o la Roca del Turó de Cal Tàvec es troba al Parc de la Serralada Litoral i és la resta arqueològica més antiga de Vallromanes.

ACCÉS: Vallromanes (Vallès Oriental).

RECORREGUT: Avinguda de Vilassar - Girem a l'esquerra: URB. CAL TABAC PARC (forta pujada constant) - Pista de sorra a l'esquerra - Esplanada: Plana de Cal Cabrit, on hi ha alguna pedra i una codina al mig, envoltada de bosc, on ens endinsem a la dreta, aproximadament uns 20 metres fina la ROCA FORADADA de Vallromanes.

"Emboscada entre els turons de Sant Miquel i de Cal Tabac, hi ha la roca Foradada, la resta arqueològica més antiga del terme de Vallromanes. Es tracta d'una gran roca de granit buidada per la mà de l'home a l'època calcolítica (2700-2200 a.C.). Entre les restes arqueològiques del poblament primitiu d'aquesta zona també destaca el dolmen del collet de Can Gurri, un monument funerari de l'època megalítica."

De tornada, passarem per l'Església de Vallromanes, el Poliesportiu i font, zona de salts (skate parc) i el parc infantil.

"L'església parroquial de Vallromanes, dedicada a sant Vicenç, està documentada des del segle X. La construcció actual, de línia neogòtica, data de 1908 i es va fer seguint el projecte de l'arquitecte Josep M. Pericas. L'edifici conserva l'absis semicircular de l'església antiga romànica". (www.catalunya.com/vallromanes).

CURIOSITATS:
"La cambra (de planta aproximadament ovalada i sostre esfèric) mesura 1,45 x 0,90 metres de base i 1,10 m d'alçària màxima. El forat d'entrada, gairebé circular, fa 0,90 m de diàmetre. La cara frontal té unes incisions que podrien formar part del sistema de tancament. Podria haver format part d'un complex megalític, ja que a prop s'hi poden veure tot un seguit de grans roques i és una àrea d'indubtable ocupació prehistòrica, com ho demostren les petites restes trobades a les terres de Cal Cabrit, tot i que són de difícil interpretació i atribució. El 1948 s'hi documentà la troballa de duesdestrals de pedra polida (actualment en parador desconegut) i una prospecció superficial més moderna no va donar cap més troballa. La primera publicació sobre la roca, feta el 1976, la considerava un forn, funció que li atribuïa la gent de Vallromanes (encara que no hi ha senyals d'haver estat sotmesa a altes temperatures). L'any 1991 es va classificar finalment com a cova sepulcral artificial. El febrer del 2003, l'Ajuntament de Vallromanes la va declararBCIL (Bé Cultural d'Interès Local) i va delimitar-hi una àrea de protecció en un perímetre de 30 metres. (Font: Viquipèdia).

Altres noms: Pedra dels sacrificis o Roca del Turó de Cal Tàvec.
Tipus: Cova artificial excavada en roca granítica. Possible cambra sepulcral, tipus hipogeu.
Període: Possible Neolític Final o inicis Calcolític (2700 / 2200 ac).
Descobridor: Ll. Galera (1966) en parla i l'associa amb altres troballes prehistòriques properes. J. M. Cuyàs, a la "Història de Badalona" (1976) la interpreta com un forn, com fa la gent de la contrada. Classificada per J. Tarrús, E. Carreres i M.-D. Piñero (1991, GESEART) com a cova artificial sepulcral. Excavacions: Prospeccions el 1999, 2003 i 2004.
Materials: Alguns a la zona però no en el mateix entorn immediat de la roca.
Dimensions: Roca: 3,64x3,75x2,66 m, perímetre aproximat d'11 m. Cambra: 1,40x1,10x0,93 m. Boca: 0,94x1,02 m.
Nota: Al terra de la cambra hi ha un regueró de 0,65 m de llargada orientat 280º O. A la part superior de la roca hi ha una vintena de cassoletes amb diàmetres entre 0,11 i 0,05 m de diàmetre i una de 0,36 m de diàmetre. Al banda i banda de la boca de la cavitat hi ha rebaixos de forma cilíndrica.
Muntatge i fotografies de Francesc Baldrís, 2014. http://megalitisme.sigmascorpii.com/mostra_dolmen.php?quin_jaciment=Roca+Foradada+del+Tur%F3+del%0D%0AT%E0bac&x=0&y=0

- “Els rocs foradats ubicats a la Serralada de Marina, a l'Ardenya o al Cap de Begur, són del tipus cova. Amb aspecte de forn o no, a dintre hi caben ben bé una persona o vàries. A l’àrea de la Serralada de Marina hi ha alguns exemples molt coneguts però summament interessants: la Cova de l’Ermità i les Roques Foradades de Can Gol, de Can Planes i de Vallromanes. Val la pena descobrir-les tot passejant” (Fornots, coves sepulcrals i anacoretes (III), també trobem altres Roques foradades com la de Sa Tuna, a Solius.
http://lamiradadeloliba.blogspot.com.es/2013/05/fornots-coves-sepulcrals-i-anacoretes.html.

- La Roca Foradada, Bé d'Interès Local (07/08/2009). El Consell Comarcal del Vallès Oriental ha enviat una notificació d'acord de Ple 3/2009 on es dictamina la Declaració de Bé d'Interès Local de La Roca Foradada de Vallromanes. El 6 de febrer de 2003 en un ple de l'Ajuntament de Vallromanes es va acordar la sol.licitud de declaració de la Roca Foradada, la explanada i l'assentament megalític com a Bé Cultural d'interès Local al Consell Comarcal. Després de l'estudi de la documentació aportada per l'Ajuntament s'ha procedit a la tramitació de l'expedient. (www.vallromanes.cat/noticies).
Waypoint

Esquerra: Urb. Can Tabac parc, després d'avinguda vilassar

Esq. Urb can tabac parc ds d'av vilassar
Waypoint

Plana de Cal Cabrit (esplanada amb codina al mig)

Esplanada codines
遺跡

Pedra Foradada de Vallromanes

Pedra Foradada
Waypoint

Ctra

涌泉

Poliesportiu i font, zona de salts (skate parc)

Poliesportiu i font
Sacred architecture

Església de Vallromanes

Esglesia vamlromanes
公园

Parc infantil

Parc inf

1 comment

 • Photo of Deivid1012015

  Deivid1012015 2018-12-9

  I have followed this trail  verified  View more

  Ruta plácida y corta, apta para ir con niños

You can or this trail