航迹点数 203

上传日期 2020年1月8日

记录日期 一月 2020

-
-
21 m
0 m
0
2.3
4.5
9.02 km

浏览次数: 37次 , 下载次数: 3次

邻近 Haasdonk, Flanders (Belgique)

Haasdonk met Hof ter Saksen
Waypoint

Pastorie

Alleenstaand herenhuis, haaks op de straat ingeplant met tot siertuin ingerichte voorhof en moestuin aan de achterzijde. In zijn huidige vorm, dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gecementeerde verankerde voorgevel op recente bakstenen plint. Rechthoekige deur en vensters; laatst genoemde beluikt op de begane grond. Gevel beëindigd op houten kroonlijst met modillons. In rechter zijgevel, rechthoekige deur met arduinen omlijsting waarvan de rechte waterlijst rust op slanke gecanneleerde consoles. Achtergevel verraadt oudere kern uit het tweede tot derde kwart van de 17de eeuw; begane grond met zandstenen speklagen en sporen van oudere muuropeningen; thans vijf rechthoekige vensters op de gelijkgrondse verdieping en zes op de bovenverdieping. Links beschilderde bakstenen aanbouw met één bouwlaag. DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks III, dl. 2, Gent, 1878, p. 56.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Gemeentehuis van Haasdonk

Voormalig gemeentehuis, heden bibliotheek. Rechthoekig gebouwtje in traditionele bak- en zandsteenstijl, waarschijnlijk uit het vierde kwart van de 16de eeuw (na 1578); in 1926 wegens de slechte toestand gesloopt en identiek heropgebouwd door Alfons Wymeersch (Nieuwkerken) met verwerking van het nog bruikbare materiaal. Lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) voorzien van een centraal dakvenster met puntgevel op schouderstukken. De korfbogige deur met zandstenen kwarthol geprofileerde negblokken en waterlijst, wordt voorafgegaan door een dubbele steektrap (10 treden), vooraan voorzien van rechthoekige deur. De beluikte vensters van het souterrain zijn bolkozijnen, deze van de verdieping kruiskozijnen.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Vrijheidsboom Haasdonk

De vrijheidsboom op het Pastoor Verwilghenplein te Haasdonk was een indrukwekkende linde die voor het gemeentehuis groeide. De lindeboom werd geplant in 1830 en herinnerde de bevolking aan de Belgische Revolutie en de afscheiding van het Koninkrijk der Nederlanden. Deze opgaande boom verdween in 1969 en werd vervangen door een nieuw exemplaar, een opgaande bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’).

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Hoekhuis

Hoekhuis van drie, één en twee traveeën en twee bouwlaag met bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint en afgedekt door een afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Afgeschuinde hoektravee met rechthoekige arduinen deuromlijsting voorzien van een eenvoudig hoofdgestel, deur met afgeronde bovenhoeken. De oorspronkelijke vensters zijn rechthoekig met afgeronde bovenhoeken (zie bovenverdieping); op de begane grond echter alle gewijzigd in het eerste kwart van de 20ste eeuw: verbreed en opnieuw ontlast door ijzeren I-lateien met rozetvormige bevestigingsbouten.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Herenhuis in classicistische stijl

Classicistisch herenhuis met beschilderde bakstenen lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, aangepast in de loop van de 19de eeuw. Gemarkeerd middenrisaliet van drie traveeën, geflankeerd door brede kolossale pilasters en bekroond door een driehoekig fronton met drielobbige oculus. Identieke hoekpilasters. Rechthoekige benedenvensters met gecementeerde latei en strek: met beschilderde aanzet en -sluitsteen. Steekbogige bovenvensters voorzien van houten rolluikkasten. Rechthoekige deur met gecementeerde omlijsting en arduinen tussendorpel. Gevel beëindigd op gelede architraaf, vlakke fries en gekorniste kroonlijst met tanden, modillons en consoles.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Herenhuis

Alleenstaand herenhuis met voortuintje afgesloten door ijzeren hek. Dubbelhuis, onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit midden 19de eeuw. Gedecapeerde bakstenen lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen op arduinen sokkel, en beëindigd met gecementeerde fries. Rechthoekige, vlak omlijste vensters met tot kordon doorgetrokken onderdorpels. Rechthoekige arduinen deuromlijsting met eenvoudig hoofdgestel op kapitelen met palmetten. Stoep van twee trappen. Beraapte, haast blinde zijgevels.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Herenhuis

Herenhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bakstenen lijstgevel op arduinen plint met voetschraper. Verhoogde begane grond. Beluikte rechthoekige benedenvensters met afgeronde bovenhoeken op geprofileerde lekdrempels; gelijkaardige bovenverdieping met doorgetrokken kordonband. Rechthoekige vleugeldeur met geprofileerde arduinen omlijsting op hoge neuten voorzien van een zware waterlijst op consoles. Bepleisterd hoofdgestel en een getande kroonlijst met modillons. Bijkomende deur uiterst rechts. Rechter zijgevel met klein radvenster en rondbogige zoldervensters met behouden indeling.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Omwalde hoeve Ter Snoecke

Omwalde hoeve, zogenaamd "Ter Snoecke", gelegen aan een aarden dreef beplant met populieren. Woonhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl onder mank zadeldak (Vlaamse pannen), op de rechter zijgevel door middel van muurankers 1650 gedateerd, doch in kern minstens tot 1574 teruggaand (moerbalk); in 1944-'45 door V-bommen zwaar gehavend, en in 1949 grondig gerestaureerd. Voorgevel met onregelmatige travee indeling: kruisvensters, bolkozijn en een rondboogdeur met kwarthol geprofileerde zandstenen negblokken, diamantkopimposten en dito sluitsteen; klein bolkozijn als bovenlicht; de duimen en klinkhaak van een vroeger halfdeurtje zijn behouden; tijdens de restauratie toegevoegd dakvenster. Zijgevel naar het binnenhof bezit twee kloosterkozijnen en muurvlechtingen. De zij- en achtergevels vertonen menigvuldigde sporen van vroegere openingen. Interieur met eiken deuren, trap met balusters, open haarden waarvan een met gotische wangen in zandsteen, zolderingen met moerbalken op sloffen.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Boerenhuis

Alleenstaand boerenhuis met verankerde en witgekalkte gevel van vier traveeën onder wolvedak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), van 1777 (mondelinge bron). Beluikte en getraliede rechthoekige vensters met lekdrempels; rechthoekige deur met arduinen rechtstanden. Linker zijgevel bezit een beluikt houten kruiskozijn in de geveltop. In de rechter zijgevel zit een, waarschijnlijk later geplaatst, zandstenen bolkozijn. Recentere dwarsschuur haaks op het woonhuis, ten westen ervan.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Kasteeldreef met opgaande bruine beuken bij Hof te Saksen

De toegangsdreef vanaf de Bosstraat naar het Hof ter Saksen is aangeplant met bruine beuken. De beeldbepalende beukendreef heeft ruime plantafstanden van 15 meter in de rijen en 7 meter tussen de rijen en is bovendien vrij van autoverkeer.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Kasteeldomein Hof ter Saksen

Het Hof ter Saksen bevindt zich op een uitgestrekt domein ten zuidwesten van het centrum van Beveren. Het domein bestaat uit een park van circa 10 hectare met het kasteel, de oranjerie en voormalige hoeve en als onmiddellijke bufferzone circa 25 hectare landbouwgrond. Monumentale beukendreven in noord-zuidelijke en oost-westelijke richting lopen uit op de kern van het goed.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Kasteeldreef met jonge linden bij Hof ter Saksen

De oude beuken toegangsdreef van het Hof ter Saksen werd in 2006 vervangen met plantsoen van Hollandse linde. De weg is gekasseid en heeft aan beide zijden een comfortzone voor fietsers en wandelaars. Tweeënveertig jonge bomen (maat 20/25) werden aangeplant met ruime plantafstanden van 17 meter in de rijen en 7 meter tussen de rijen.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Hof Ter Saksen

Haasdonk bezit een van de bekendste parkbossen van Beveren-Waas, namelijk Hof Ter Saksen. Met zijn net vernieuwde kasteel krijgt het nog meer spankracht en kom je beter tot rust tijdens de verscheidene exposities die er gehouden worden. Park Hof Ter Saksen is inmiddels uitgegroeid tot een soort van cultureel centrum in de open lucht waar verschillende beurzen en tentoonstellingen worden gehouden. Voorts is er ook de Beverse Beek naast Hof ter Saksen die ontwikkeld is tot een vogelbroedplaats en het fort van Haasdonk dat reeds is geklasseerd en waar de natuur de vrije loop kan gaan.

Auteur: Dromos
Meer informatie
Waypoint

Boerenhuis

Achterin gelegen boerenhuis met verankerde bakstenen gevel van zeven traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), in de eerste helft van de 19de eeuw te dateren. Ritmische travee-indeling door beluikte en getraliede rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels. Rechthoekige deur met smalle arduinen omlijsting en rechte waterlijst.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Woning Q te Beveren

Deze woning heeft een heel gesloten gevelkarakter naar de uiterst drukke N70. Achteraan is er weliswaar een volledige openheid naar de tuin toe. De woning heeft een volumespel in de zijgevels wegens een bovenliggend blok dat schijnbaar juist past tussen de onderliggende gesloten volumedelen. Er is als het ware geen visuele dragende steun voor dit bovenblok. Deze visuele spanning geeft een ongewone ervaring voor de bewoner en bezoeker. De woning bestaat uit een gesmoorde blauw-zwarte gevelsteen.

Auteur: EX-IT Architectuur
Meer informatie
Waypoint

Van der Valk Hotel Beveren

Gelegen aan provinciale baan N70 Antwerpen, Sint-Niklaas, Gent. Feest- en vergaderzalen van 10 tot 500 pers. Luxesuites en ruime parking. Even buiten de Antwerpse metropool. Restaurant alle dagen open van 6 tot 22 uur.

Voor bijkomende informatie klik hier.

Auteur: tovpubliek
Meer informatie
Waypoint

Landhuis

Sterk gerenoveerd kasteeltje omgeven door park. Bakstenen gebouw van zeven traveeën en één bouwlaag met vooruitspringende en hoger opgetrokken partijen en afgedekt onder zadeldaken (leien). Speels gebruik van kantelen, trapgevels, rondboog- en muizetandfriezen en achtkantige hoektorentjes. Mogelijk in verschillende bouwfazen tot stand gekomen. Linker zijgevel bevat arduinen gevelsteen met inscriptie: Anna Talboom 1882. Haaks op het kasteel: voormalig bakstenen koetshuis met steekbogige muuropeningen, lisenen en muizetandfriezen en overvloedig decoratief gebruik van blauwe papensteen. In de tuin staat een analoog, doch eenvoudiger berghuisje.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Hoeve Canteclaer

Open hoeve zogenaamd "Canteclaer" met woonhuis en stal. Woonhuis (voorgevel noordkant) van het dubbelhuistype met bakstenen gevel van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), voorzien van een recente klimmende dakkapel. Beluikte rechthoekige vensters met strek en arduinen lekdrempels. Rechthoekige deur in arduinen omlijsting, met eenvoudig hoofdgestel, 1866 gedateerd, weggenomen tussendorpel en gecanneleerde rechtstanden ter hoogte van het bovenlicht. Duidelijk verhoogde zijgevels met rondbogige zoldervensters. Haaks op het huis, ten noordwesten ervan recente bakstenen paardenstal.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Boerenburgerhuis

Boerenburgerhuis verbouwd tot twee woningen van twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen). Bakstenen lijstgevel van drie traveeën met bepleisterde muurbanden en steekboogvensters onder ontlastingsbogen met aanzetstenen en diamantkopsluitsteen. In laatste rechter travee, rechthoekige deur met arduinen omlijsting met gestrekte tussendorpel, dito waterlijst op slanke gecanneleerde consoles, een latei met jaartal 1859; prachtige deurwaaier met ijzeren tracering en origineel gekleurd glas. De achtergevel met sporen van een verminkt kruisvenster verraadt een nog oudere 18de-eeuwse kern. Achterop het erf zijn stallingen uit het vierde kwart van de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw omgebouwd tot autoboxen.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Stadswoning gedateerd 1842

Op de huidige rooilijn vooruitspringend breedhuis met verankerde beschilderde bakstenen lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Eenvoudige rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels; op de begane grond met ogen, op de bovenverdieping met houten rolluikkasten. Voorts arduinen deuromlijsting, analoog met voorgaande, doch 1842 gedateerd. Gevel beëindigd met een bepleisterd hoofdgestel bestaande uit gelede architraaf, vlakke fries en kroonlijst op modillons.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie

评论

    You can or this trail