时间  6小时 9分钟

路线点数 2377

上传日期 2013年9月23日

记录日期 九月 2013

 • 评分

   
 • 相关资料

   
 • 可循迹程度

   
 • 景色推荐程度

   
-
-
364 m
194 m
0
6.2
12
24.68 km

浏览次数: 6319次 , 下载次数: 170次

邻近 Botselaar, Walloon Region (Belgique)

Wandeling van het drielandenpunt naar de bron van de Geul nabij Lichtenbusch in België en terug. Op de heenweg loop je langs de grens van het vroegere ministaatje Neutraal-Moresnet naar Kelmis en van daar langs en door het dal van de Geul naar de bron. Op de terugweg loop je door het Aachener Wald.
Bij het beginpunt kun je parkeren aan de Belgische kant van het drielandenpunt (dagtarief 2 euro). Vanaf daar loop je langs de grens van Neutraal-Moresnet en diverse oude grensstenen tot in Kelmis (zie waypoint 'Grenspaal 60 Neutraal-Moresnet' voor meer toelichting). Van Kelmis gaat het naar Hergenrath. In de weilanden hier is het soms lastig het pad te vinden. Soms moet je over een tijdelijke afzetting voor het vee klimmen en een aantal keren moet je je door een zeer nauwe voetgangerssluis wurmen (zie foto). Ik zag hier wel een vos in de struiken op nog geen 10 meter...
Van Hergenrath loop je naar het Geuldal (zie waypoint Geul 1) en dan naar Hammermühle. Daar loop je onder de spoorbrug (zie waypoint) door en vervolgt de route zich slingerend door en lang het Geuldal tot de Eynattermühle nabij de A3 snelweg. Hier moet je een stukje langs de weg tot het bos 'Landwehring', waar de bron van de Geul (zie waypoint) zich bevindt, en ook de zogenaamde Zyklopensteine, een verzameling grote keien in het bos (zie waypoint). Hier vlakbij is ook een mooie Landgrabe langs de Duitse grens met karakteristieke beuken. Hier kruis je de grens en vervolg je de weg door het Aachener Wald. Karakteristiek restaurant de Entenpfuhl (zie waypoint) is een geschikt punt voor een versnapering. Vanaf daar kruis je bij een mooie Meilenstein (zie waypoint) de Kelmis-Aachen weg en klim je naar de TV-toren in het Preuswald. Vanaf hier loop je langs de rechte Belgisch-Duitse grens, die door een weiland wordt onderbroken (zie waypoint), terug naar het drielandenpunt.
Route Drielandenpunt-Kelmis-Hergenrath-Hauset-Eynatterheide-Geulbron-Entenpfuhl-Preuswald-Drielandenpunt. Er zitten weinig steile stukken in de wandeling. Met name in het dorp bij Kelmis, tussen Hergenrath en Hauset en bij Eynatterheide moet er af en toe een stukje langs een asfaltweg gelopen worden (totaal 6 km). Behalve bij het vertrekpunt en de Entenpfuhl weinig horeca onderweg. Je loopt door Duitstalig België.
供应点

Entenpfuhl

Drukbezocht karakteristiek restaurant nabij een eendenpoel en een midgetgolf.

Geul 1

Je volgt hier de Geul langs een klein asfaltweggetje naar Hammermühle. Direkt naast de rivier is een klein wandelpaadje wat je kunt volgen.

Geul 2

Dit pad loopt deels direkt langs de Geul.
信息点

Geulbron

Hier vind je een klein meertje in het bos met een bankje. Dit is het punt waar de Geul (Duits: Göhl; Frans: Gueulle) ontspringt en via een betonnen buis onder het wandelpad doorstroomt.
信息点

Grensovergang

Bij deze grensovergang van een onverharde weg vind je ook een stukje Landgraben: een restant van de grens van het oude Aachener Reich gevormd door wallen en beukenhagen, hier en daar gemarkeerd met Adlersteinen: de adelaar was het wapen van het Aachen.
信息点

Grenspaal 60 Neutraal-Moresnet

Hier vind je grenspaal nummer 60 van het voormalige (1816-1920) ministaatje Neutraal-Moresnet (zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Neutraal_Moresnet), midden in het huidige dorp Kelmis (of la Calamine op z'n frans). Tussen het drielandenpunt en deze grenssteen loop je langs de rechte oostelijke grens van het ministaatje en zie je diverse grensstenen. Op een andere website (http://www.grenspalen.nl/archief/moresnet-grenspalen-intro.html) vind je een beschrijving van alle grenspalen die je op dit stuk kunt zien (grenspaal 31 tot 60).
信息点

Inham Duits weiland in België

De verder vrij rechte grens maakt hier een opvallend inhammetje veroorzaakt door een Duits weiland in het Belgische bos.
信息点

Landgraben

Hier vind je een stukje Landgraben: een restant van de grens van het oude Aachener Reich gevormd door wallen en beukenhagen, op sommige plekken (maar niet hier) gemarkeerd door Adlersteine. Je vind wel een moderne grenspaal.
信息点

Meilenstein

Een oude Meilenstein, antieke Duitse mijlpaal.
信息点

Spoorbrug

Hier overspant een spoorbrug (TGV Luik-Aken) het Geuldal.
照片

Zyklopensteine

Uit de wikipedia pagina: "De Zyklopensteine is een natuurmonument dat bestaat uit ongeveer 50 grote steenblokken van zandsteen en kwartsiet in verschillende formaten ten zuiden van Aken in het Aachener Wald. De formatie ligt enkele meters ten zuiden van de grens tussen Duitsland en België grotendeels op Belgisch grondgebied (gemeente Raeren), maar er zijn ook fragmenten van op Duits grondgebied aangetroffen. Hoewel het uiterlijk van de steenblokken fundamenteel verschilt met de omliggende zandgronden, zijn er toch ook verbanden ermee. Door een gebrek aan fossielen is een precieze datering niet mogelijk, maar het wordt toegeschreven aan het Santonien. Geleidelijke erosie in het Tertiair zou ervoor gezorgd hebben dat de bank uiteen viel in verschillende blokken."

10则评论

 • 的照片 zflyingpanda

  zflyingpanda 2013-9-24

  Proficiaat.. Een mooie wandeling... Mijn vader is van Moresnet Chapelle... Ik heb hem u tour laten zien... Bravo...

 • 的照片 Tjaart Molenkamp

  Tjaart Molenkamp 2013-9-24

  Bedankt voor uw reactie. Een mooie omgeving waar uw vader vandaan komt!

 • rico1976 2014-8-28

  Mooie route, we hebben er van genoten.

 • 的照片 Tjaart Molenkamp

  Tjaart Molenkamp 2014-8-29

  Beste rico1976: fijn dat jullie genoten hebben!

 • ericvanhouten 2016-3-30

  Mooie wandeling. Veel afwisseling. Jammer van de doortochten van Kelmis en Neu-Moresnet. Dit is wat eentonig wandelen door woonwijken. Eens je de beklimming maakt en het wandelpoortje doorgaat wordt er wel veel goed gemaakt. In de buurt van Presterstrasse gepicknickt op een bank bij een slagboom die een brugje afsluit. Als je onder de brug kijkt zie je een oude “baileybrug”.
  De drukke verkeersweg N 68 kun je best vlug vergeten. De Zyklopensteinen in het Aachener wald zijn indrukwekkend. Ook het bos dat er vandaan loopt is mooi.
  Ik beschik enkel voor een topo kaart van de Benelux, zodat ik in Duitsland blind moest navigeren. Niet gemakkelijk, maar moeilijk gaat ook.
  De terugweg naar het drielandenpunt is opnieuw een mooi afwisselend pad.

 • 的照片 Tjaart Molenkamp

  Tjaart Molenkamp 2016-3-30

  Eric, bedankt voor je review. Blij dat je het een mooie wandeling vond, ondanks de woonwijken en het stukje N68. In de woonwijk kun je nog wel op zoek naar de oude grensstenen (http://www.grenspalen.nl/archief/moresnet-grenspalen-intro.html) als je van speuren houdt...

 • 的照片 Pablo Vos

  Pablo Vos 2020-1-7

  我已使用过这条路线  查看更多

  A few paths were hard to find - scenery was somewhat dull from time to time - but overall a good walk and a day well spent.

 • 的照片 Tjaart Molenkamp

  Tjaart Molenkamp 2020-1-8

  Glad you had a good day, Pablo!

 • 的照片 L. Weeda

  L. Weeda 2020-7-12

  我已使用过这条路线  验证  查看更多

  Tjaart, wederom een mooie route, bedankt. Na de kilometers van de vorige route nog in de benen toch echt een leuk route die goed te doen was....paar venijnige klimmetjes.

 • 的照片 Tjaart Molenkamp

  Tjaart Molenkamp 2020-7-13

  Graag gedaan, L. Weeda. Mooi dat het wederom bevallen is.

您可以这条路线