-
-
438 m
124 m
0
3.8
7.5
15.03 km

浏览次数: 327次 , 下载次数: 4次

邻近 Šakotinac (Serbia)

Datum: subota 07. februar 2015.
Naziv ture: Dnevni Ultrafresh po snegu i ciči zimi
Trasa: Gornji Šakotinac - Šakotinački vodopad - (Kozje brdo) - vodopad na Dobrom potoku - Cerova kosa - delom staza zdravlja na Osovlju - Isajlovac - Kurjačka anta - Žilja - Savina česma - Katanske livade - Vašinara - Gornji Šakotinac - Mali Komesarovac
Putanja: kružna
Pređeno: 15,0 kilometara (kao 30 po suvom)
Prava zimska idila kakva se samo poželeti može. :) Ono što smo priželjkivali cele zime: da odemo na pešačenje po sveže navejanom snegu.

U petak je pre podne u gradu bila kiša, pa susnežica i na kraju sneg, dok je ovde - u planini sve vreme vejalo i navejalo 10-15 cm. Nije to nešto bog zna šta, ali taman toliko da ne bude ni puno ni malo.

Napunili smo jedna kola i pravac Šakotinac. Prva "kontrolna tačka" nam je Šakotinački vodopad. Većinu ovih lokacija smo mi već obišli, ali je pod snegom sasvim drugačiji prizor. Odmah posle njega smo imali kraći, ali žešći uspon, gde smo se koristili svim sredstvima i svim nama poznatim tehnikama. Kasnije smo se penjali u pravcu Kozjeg brda i spustili se dole prema vodopadu na Dobrom potoku. Tu smo napravili pauzu za užinu, gde su uz žubor vode, čak i luk i slaninica zamirisali.

U planu je bilo da dođemo u podnožje tog vodopada i nastavimo dalje niz potok, međutim ispostavilo se da je jedna žešća jaruga bila nemoguća za prelaz, pa smo malo korigovali putanju i popeli se gore do staze zdravlja na Osovlju. Jedno vreme smo je pratili, prošli smo ono jezerce-baru sa leve strene (prema brdu) koja ni leti ne presuši i posle skrenuli na desno, prema dole proleterskom stazom, koja se tu poklapa sa stazom sa žutim oznakama. U donjem delu smo prošli relativno blizu Žiljskog vodopada i Savine česme. Taj deo smo išli takozvanom braon stazom, koja je dobro obeležena. Ta staza bi trebala da završava u Čereviću, međutim kod Katanskih livada napuštamo Čerevićki potok i tu braon stazu, skrećemo na desno i uz blaži uspon se penjemo prema Vašinari.

Nakon ove interesantne pešačke ture po manje poznatom terenu prekrivenim snegom, može se reći da je maksimalno došao do izražaja GPS uređaj jer su se staze slabo nazirale pod snežnim "šlagom". A istakao bih i da je snalažljivost i upornost nas planinara došla do izražaja, pa tako iako nismo svi imali adekvatnu obuću, oblačenje po sistemu čarapa + najlon kesa + čarapa je sačuvalo noge u ovoj zajedničkoj akciji Planinara Slaninara i Staza Zdravlja.

A kako je sve počelo... Dvoumili smo se da li da se danas priključimo ekstremnoj noćnoj šetnji "Ultrafresh" ili da nešto izorganizujemo preko dana u sopstvenoj režiji... i tako je odluka pala na dnevnu varijantu.
https://sites.google.com/site/stazezdravlja/izvestaji-sa-akcija/izvestaj-2015/dnevni-ultra-fresh

View more external

评论

    You can or this trail