下载

累积高度

180 米

技术难度

简单

海拔下降

180 米

最高海拔

560 米

Trailrank

58

最低海拔

397 米

路线类型

环路

移动时间

2小时

时间

4小时 19分钟

坐标

1116

上传日期

2021年2月13日

记录日期

二月 2021
成为第一个鼓掌的人
分享
-
-
560 米
397 米
6.23 公里

浏览次数: 116次 , 下载次数: 10次

邻近 Talamanca, Catalunya (España)

FEEC: CURS DE MONITORS D'EXCURSIONISME 2021

La ruta de la riera de Talamanca, al Bages, és una bonica i entretinguda excursió pels voltants del municipi. Ressegueix un tram de la riera entre petits gorgs i salts d'aigua sorgits entre les roques. L'itinerari descobreix construccions com les barraques de pedra seca, les sínies o la singular zona de la balma salt dels Gobians. La caminada transcorre per pistes i camins ben marcats i una part seguint la llera de la riera, escenari d'una de les batalles més importants de la guerra de succesió. Part de l'excursió passa per Parc Natural Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

Talamanca

Situat a 552 m d’altitud, Talamanca és a l’extrem del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. El terme és format per una carena central, enmig de la qual, a l’anomenada serra de Rossinyol, es troba la població de Talamanca.
Es tracta d’un poble de poc més de 190 habitants conformat per carrers estrets i forts pendents en què el castell i els edificis que l’envolten dibuixen un poble típicament medieval amb una basta quantitat de llocs i elements d’interès, que comencen ja al nucli antic amb el majestuós castell i l’església de Santa Maria
----
FLORA. La vegetació característica del Parc Natural és l'alzinar, barrejat amb la moixera, el boix i el roure per sobre dels 800 metres d'alçada, i amb pins i arbustos com el bruc i l'arboç en altituds inferiors. A la base del massís hi predominen les pinedes de pi blanc, mentre que a les canals més obagues apareixen avellaners.
---
FAUNA. Les aus representen el grup més nombrós de vertebrats. Les més comunes són la merla (Turdus merula), el tudó (Columba palumbus), el gaig (Garrulus glandarius), el pit-roig (Erithacus rubecula) i les mallerengues (Parus spp.). Per brolles i pinedes, hi sovintegen la serp verda (Malpolon monspessulanus) i la serp blanca (Elaphe scalaris). En les fonts, és possible veure larves de salamandra (Salamandra salamandra) i capgrossos de diferents espècies de gripaus.
兴趣点

Sortida a la Plaça del Raval de Talamanca

城堡

Mirador de la Batalla de Talamanca

城堡

Castell de Talamanca

El Castell de Talamanca és un castell romànic edificat al segle X, el castell va contribuir a l’origen del poble. Des del segle XII al XVIII va estar en mans de la família dels Talamanca, que van donar nom tant al castell com al municipi. Va ser des d’aquí que el marquès de Poal va dirigir la Batalla de Talamanca, la darrera victòria de l’exèrcit català durant la Guerra de Successió. De l'antic castell de Talamanca en resten sols un tros de torre molt restaurada i modificada i algunes restes de murs arrapats al penyal on s'alça la torre. Aquesta presenta una forma circular coronada amb merlets que respon a l'estructura antiga. Sota la torre i el penyal s'aixeca un edifici conegut amb el nom del castell, fortament emmurallat. L'edifici del castell va ser construït pels marquesos de Castellbell al segle xviii. Per alçar-lo s'aprofitaren materials dels murs i finestres que restaven de l'antic castell, que havia quedat destruït a la Guerra de Successió.

Quercus ilex (L'alzina)

La capçada és ampla i densa, fulles de 3 a 7 cm el·líptiques o oblongues, subenteres (tenen lòbuls) o amb dents poc espinoses (són més espinoses les que estan a prop del terra); de color verd fosc a l'anvers i grisenques i piloses al revers amb de 7 a 11 parells de nervis laterals. Es tracta d'una planta de sexualitat monoica, les flors masculines estan agrupades en llargs aments que deixen anar el pol·len al vent i les femenines són solitàries i d'elles es desenvolupen els fruits. Floreix a la primavera durant abril o maig. El seu fruit com el d'altres plantes del gènere Quercus es diu: aglà, gla o bellota i és amargant, les escames de la cúpula (o "barret") les té totes més o menys iguals, curtes i aplicades.[3] La seva alçada varia entre els 5 i els 20 metres. Quan es talla o es crema rebrota amb diversos tanys però no es fa mai tan alta com l'arbre d'un sol tronc original. En cas d'incendi ja comença a rebrotar d'arrel en poc temps abans que torni a ploure, gràcies a l'estructura de les seves arrels anomenada lignotúber.
植物群

Pistacia lentiscus (Llentiscle)

Es tracta d'un arbust dioic, plantes mascle i femella independents, sempre verda d'1 a 5 m d'altura, amb una forta olor de resina, que creix en els matolls secs i pedregosos de l'Europa mediterrània,
植物群

Arbutus unedo (Arboç)

L'arboç és un arbre petit, gairebé arbust que habita a la regió mediterrània. Apareix per tota Espanya quan el sòl és neutre o una cosa àcida, encara que preferentment a les províncies del litoral, en terres baixes i en muntanyes poc elevades.

Quercus robur (Roure)

El terme roure pot ser usat per a referir-se a moltes espècies d'arbres del gènere Quercus. En el seu ús originari, el terme, derivat del llatí robur, designa espècies europees de Quercus de fulles toves, de vora sinuosa, caduques, pròpies de climes temperats oceànics; o bé de variants fresques, per altitud, del clima mediterrani. Un bosc on l'espècie predominant és el roure se'n diu roureda.
植物群

Quercus coccifera (Garric)

El garric (Quercus coccifera)[2] és una planta semblant a l'alzina però de port arbustiu. El seu fruit és una gla. Històricament, el garric s'ha utilitzat com aliment per al kermes, per extraure un tint de color roig anomenat carmesí.
植物群

Juniperus oxycedrus (Càdec)

Com el ginebre comú, aquest arbret resta gairebé sempre poc desenvolupat, baix com un arbust, però pot arribar a fer 9 metres d'alçada.[3] Les seves fulles, repartides en grups de tres, punxants i amb forma d'agulla, tenen dues línies blanques a l'anvers.
兴趣点

Molí del Menut

El Molí del Menut és un antic molí fariner i masoveria. Està situat a la dreta de la riera de Talamanca just dessota de la confluència amb el Torrent del Molí Menut i al nord del poble de Talamanca. segle xi, Destaca el rellotge de sol de la façana, realitzat amb la tècnica de l'esgrafiat per l'artista Ferdinandus (Ferran Serra i Sala), l'any 1969. Els afores del molí van ser l'escenari de la darrera victòria austriacista el 14 d'agost de 1714
植物群

Phragmites australis (Canyis)

Planta herbàcia perenne, de la família de les gramínies, de rizoma llargament serpentejant, tija erecta com una canya prima no lignificada, d’1 a 4 m d’alçada, fulles linears, amples, glauques, i flors en panícula gran i ramificada, violàcia o de color de palla. Creix en grans colònies denses a les vores de rius, recs, estanys, etc. La subespècie ruscinonensis , més alta (4-6 m), abunda al litoral mediterrani..

Populus (Pollancre) i vista del Castell de Talamanca

Els pollancres són arbres caducifolis que canvien el color de les fulles abans que caiguin a la tardor. Aquí Podem veure uns exemplars a la Riera de Talamanca amb la vista del Castell .

Pinus sylvestris (Pi Roig)

Fa de 20 a 40 m d'altura per uns 5 metres de circumferència, arribant a créixer 6 metres d'alt en 10 anys. La seva capçada és de forma cònica de jove per a després d'adult passar a ser irregular, ampla i deprimida, de jove presenta un tronc vestit que d'adult passa a ser nu. Té el tronc recte i prim, i de vegades nuós i recargolat, la capçada allargada i ampla, i amb forma de para-sol. Té l'escorça esquerdada de color vermell metàl·lic.

Pinus halepensis (Pi Blanc)

És un arbre de fins a 20 metres d'alçada, amb les branques i l'escorça grisenques, d'aquí li ve el nom de "pi blanc", per oposició al pi pinyer i el pinastre amb els que comparteix àrea de distribució i que tenen una escorça de tonalitat més vermellosa. Les fulles, dites acícules, amiden de 0,7 a 1 mm d'amplada i de 6 a 12 cm de longitud, són d'un verd groguenc i apareixen de 2 en 2. Floreix a l'abril o al maig i fa moltes pinyes, de 5 a 12 cm de longitud, amb un clar peduncle i amb esquames amb escudets poc prominents. És un arbre bastant xeròfil i heliòfil.
植物群

Erica multiflora (Bruc d'hivern)

És un arbust petit, de fins a 1,5 m d'alçada. Es diferencia del bruc boal perquè floreix durant la tardor i l'hivern (d'octubre a gener) i les flors són més grans i tenen un to rosat. Les fulles són lineals i estretes, de 8 a 14 mm de llargada, que cobreixen pràcticament totes les branques. Les flors són petites i de color rosa, en forma d'olleta; surten totes als extrems de les tiges en agrupacions característiques, sostingudes per pedicels rogencs. El fruit n'és una càpsula molt petita.
兴趣点

Balma dels Gubians (Ruta Batalla de Talamanca)

El torrent dels Gubians és un dels escenaris més importants de la Batalla de Talamanca i un dels espais on més restes s’han trobat d’aquell episodi bèl·lic. FOTO: Vista del Castell de Talamanca des de sobre la Balma dels Gubians.
野生动物

Rastre d'Esquirol

Sciurus vulgaris
兴趣点

Sínia de Can Valls (Ruta Batalla de Talamanca)

És una construcció molt senzilla del segle XIX, que és el moment en què proliferen les sínies per poder regar horts i conreus. Aquesta sínia conserva tot l'aparell mecànic, amb les dues rodes i els respectius eixos.

Olea europaea (Olivera)

L'olivera és un arbre perenne present a tota la regió mediterrània. És molt freqüent a les Illes Balears, Catalunya, el País Valencià i Andalusia, on se'n localitzen les plantacions més extenses. Al Principat es troba bastant estesa per tot el territori, però les comarques de les Garrigues, el Baix Ebre, el Montsià i el Tarragonès són les zones més típiques dedicades a aquest conreu. Aquest petit exemplar es troba al costat de la Sínia de Can Valls
野生动物

Rastre Porc senglar

Sus scrofa (Porc senglar) El nom del porc senglar prové del llatí porcus singularis, que vol dir 'porc solitari', 'porc que va sol'.[4] Si bé és un animal molt sociable i en general conviu amb altres elements de la seva espècie, el nom de singularis es refereix al fet que no forma part de la comunitat humana, com el porc domèstic.
兴趣点

El Fornot (Ruta Batalla de Talamanca)

És el forn d'obra del poble, conegut com el Fornot. És fet d'obra i compta amb una planta quadrangular de grans dimensions: costats de 600 cm x 550, i alçada de 330cm. Es divideix en dos espais.
兴趣点

La Font de Talamanca (Ruta Batalla de Talamanca)

La Font de Talamanca va ser construïda el 1683 i remodelada el 1707. Fins al 1968 va ser l’indret on els veïns del municipi anaven a buscar l’aigua per al consum diari. Comptava amb un safareig comunal

Acer Negundo de la La Font de Talamanca

Laurus nobilis (llorer o llor)

És un dels condiments tradicionals de la cuina mediterrània. Aquest arbre sovint és cultivat o naturalitzat, i amb freqüència es troba a prop de llocs habitats i per les torrenteres i valls humides. Etimològicament, Laurus és el nom del llorer en llatí, i nobilis significa "notable", "cèlebre". Les fulles són un condiment excel·lent i per això és molt apreciat a la cuina. El llorer és el símbol del triomf i l'endevinament en les cultures mediterrànies. Es troba per tota l'àrea del mar Mediterrani, tant al nord d'Àfrica, en països com Tunísia, el Marroc o Líbia, com al sud d'Europa, a la península Ibèrica, França, Itàlia o Grècia, i a l'Àsia occidental, en països com Israel, el Líban o Turquia.

评论

    您可以这条路线