时间  6小时 30分钟

航迹点数 2652

上传日期 2015年1月31日

记录日期 一月 2015

-
-
776 m
313 m
0
6.0
12
24.18 km

浏览次数: 1527次 , 下载次数: 20次

邻近 Sant Pau d’Ordal, Catalunya (España)

Llarg recorregut circular per les Muntanyes de l'Ordal, un itinerari en què s'ascendeix a les principals elevacions de la seva àrea més oriental des de la petita localitat altpenedenca de El Pago (1). L'Ordal és un massís de la Serralada Litoral predominantment calcari, a cavall entre el Baix LLobregat i l'Alt Penedès, que forma de fet una única unitat de relleu amb la Serra del Garraf, constituint-ne la seva prolongació natural cap a l'interior. Tot i tractar-se d'un territori força afectat per l'acció humana (carretera N-340, urbanitzacions, pedreres, línies d'alta tensió i antenes...), entre els punts d'interès d'aquesta ruta es poden destacar les interessants panoràmiques de l'àrea litoral i prelitoral (Montserrat, la Mola, Collserola, Garraf, curs baix del Llobregat, depressió del Penedès...) que s'hi poden albirar des de diferents punts del recorregut, alguns avencs formats per la descomposició química de la roca calcària (el conegut com a fenomen càrstic), la vegetació amb predomini de garrigars i matollars i d'àmplies pinedes... Una ruta que, tot i la distància, és de pendents suaus i terreny amable i transcorre majoritàriament per pistes i corriols ben senyalitzats amb nombrosos pals indicadors (2).

L'itinerari comença a El Pago, petita localitat situada al km 1223 de la N-340, des d'on sortirem per la BP-2427 (a la sortida del llogarret hi trobarem un interessant plafó amb informació sobre la presència a la zona d'antigues restes de la resistència republicana contra l'ofensiva franquista de 1939), creuarem després la N-340 i ens dirigirem en sentit sud-est per un camí rural cap a la urbanització de la Muntanya Rodona, camí que abandonarem per prendre una pista senyalitzada que ens portarà al boscós Fondo dels Vidriers.

Des del Fondo dels Vidriers iniciarem l'ascensió per un costerut corriol pedregós cap a la carena de la Serra de Crestabocs, des del punt més alt de la qual, coronat per una senyera de grans dimensions, es contemplen excel·lents panoràmiques cap a la Plana del Penedès i Montserrat. Prosseguint la marxa en sentit sud arribarem a la cruïlla del Turó de les Mentides, on prendrem una llarga pista que, per la Serra de les Planes, ens portarà a la urbanització del Lledoner, després d'observar els forats d'entrada dels avencs Pastora, del Mal Pas i de la Línia, tots ells indicats amb fites.

Arribats a les primeres cases del Lledoner prendrem un camí que travessa per sota la N-340 i es dirigeix cap a la Creu d'Ordal, feta a imitació de les antigues creus de terme medievals (l'original va ser destruïda durant la Guerra del Francès). Seguint la marxa en sentit nord, prendrem una pista de pujada que, passant al costat de les pedreres del Pep i del Telègraf, remunta per la Cocona fins arribar al peu del Puig d'Agulles, el punt més alt del recorregut, visible des de lluny per la inconfusible "bola" del radar meteorològic. Voltant el puig pel seu vessant meridional entre àmplies panoràmiques en sentit sud, est i nord (van de Montserrat, el Montseny i la Mola a les serres de Collserola i el Garraf, a més de bona part del Baix Llobregat, el Barcelonès i el Vallès Occidental, incloent-hi també el mar) arribarem al cim, ocupat per les instal·lacions de l'Institut Nacional de Meteorologia i per una caseta de vigia forestal en un estat lamentable.

Des del Puig d'Agulles davallarem cap al collet de Portell per iniciar una llarga ruta carenera, la major part per pista, que ens durà successivament al Roc de Forellac (interessants panoràmiques sobretot cap al nord) i al coll i al "cim" del Montcau, aquest últim en realitat un altiplà boscós.

Baixant des del Montcau per una altra pista que conflueix amb el GR-5, ens desviarem en sentit sud a l'alçada del mig enrunat Masset del Parellada per remuntar per frondoses pinedes cap a la Serra del Pi de Molló i el planell de la Creueta (un altre punt elevat inundat d'antenes), des d'on davallarem de nou cap a la Plana del Pi de Molló, indret en què prendrem una altra pista en sentit sud que ens deixarà a El Pago, després de recórrer el tram final per una pista paral·lela a la N-340 i d'haver fet, segons dades de la ibp, uns 24 km i prop de 900 metres de desnivell positiu.

---------------

(1) Com és evident a simple vista, tant el perfil de la ruta com algunes alçades en el tram entre la Creu d'Ordal i el Roc de Forellac no són correctes, ja que estan sobredimensionats per un error en la informació aportada pel GPS, corregits parcialment per la ibp. En canvi, el traçat de la ruta i els punts marcats sí que són rigorosament correctes.

(2) Lamentablement i tot i tractar-se d'un Espai d'Interès Natural, està permesa la circulació de motos per les pistes i corriols del recorregut, amb l'impacte conseqüent pel que fa a la contaminació acústica i ambiental i al deteriorament del terreny.

Reportatge fotogràfic complet:

View more external

Waypoint

Aparcament (El Pago)

Waypoint

Plafó Memorial democràtic

Waypoint

N-340

Waypoint

Desviació

Waypoint

Fondo dels Vidriers (Pal)

Waypoint

Carena Serra de Crestabocs

Waypoint

Crestabocs

Waypoint

Turó de les Mentides (Pal)

Waypoint

Avenc Pastora

Waypoint

Serra de les Planes (Pal)

Waypoint

Avenc del Mal Pas

Waypoint

Avenc de la Línia

Waypoint

El Pi de les Quatre Soques

Waypoint

El Lledoner (Pal)

Waypoint

Pas per sota N-340

Waypoint

Creu d'Ordal

Waypoint

Desviació pista a Puig d'Agulles

Waypoint

Pedrera del Pep

Waypoint

La Cocona (ermita)

Waypoint

Pedrera del Telègraf

Waypoint

Radar meteorològic

Waypoint

Vèrtex Puig d'Agulles

Waypoint

Collet de Portell

Waypoint

Roc de Forellac

Waypoint

Collet de Montcau

Waypoint

el Montcau

Waypoint

El Maset del Parellada

Waypoint

La Creueta

Waypoint

Plana del Pi de Molló (pal)

评论

    You can or this trail