时间  2小时 32分钟

路线点数 985

上传日期 2017年9月25日

记录日期 九月 2017

 • 评分

   
 • 相关资料

   
 • 可循迹程度

   
 • 景色推荐程度

   
-
-
120 m
-5 m
0
2.5
5.0
10.1 km

浏览次数: 2710次 , 下载次数: 107次

邻近 Colomers, Catalunya (España)

Si et posiciones sobre " Veure més " (color blau) que es troba al final de la descripció del recorregut, podràs veure tot el àlbum de fotografies d'aquesta sortida...
Ruta feta amb el caminants dels diumenge i els nostres inseparables companys de “quatre potes”.
La finalitat d’aquesta ruta era descobrir, fer fi, les famoses basses d’aigües termals de Jafre...(Potser sigui uns dels pocs gironins que escara no coneixen aquestes basses!!.
Par d’aquesta descripció de la ruta caldria que la dediqués a explicar com aparegueren aquestes basses, fent una mica d’història:
Cap a mitjan anys seixanta una empresa italiana va realitzar unes prospeccions en aquell indret perquè les anàlisis prèvies indicaven que al subsòl hi havia una immensa massa líquida que, segons els va semblar, podia ser petroli. Després de perforar aproximadament fins als mil metres, els enginyers van obtenir la resposta: allò era aigua, aigua sulfurosa que sortia a uns 50 graus de temperatura. Decebuts, van desmuntar la torre de perforació i se 'n van anar per on havien vingut. Tot i que la sortida d'aigua va ser segellada en diverses ocasions, finalment el doll va quedar permanentment obert, i vet aquí que la gent de la contrada ho va saber aprofitar: aigües termals gratuïtes i a dojo, obert les vint-i-quatre hores. La mateixa base de la torre de perforació va quedar així convertida en una petita piscineta de cinc o sis metres quadrats, plena d'aigua calenta que fins i tot un decret de la Generalitat reconeix com a minero-medicinal i que, segons sembla, és molt apropiada per a pal·liar algunes patologies òssies, reumàtiques i artrítiques.
Gent de tot el món acudia a Jafre a la recerca de les aigües sulfuroses, fascinats per la possibilitat de mitigar les seves xacres en un marc natural, remot i gairebé furtiu.
A finals del 90 l’empresari Josep Moyano, un self-made man que havia aixecat un petit imperi hoteler, Prestige Hotels, amb seu a Roses, adquireix els terrenys, comprats a diversos propietaris, al costat de les basses de Jafre per fer-hi un balneari d’aigües termals. Els 15.700 m del complex hoteler i els 4.000 m del centre termal van quedar el 2008 al 60% del procés de construcció en un terreny de 122.000 m, ara envoltat de tanques. Tot i una vigilància de 24 hores, els edificis s’han anat degradant i no s’han escapat del pillatge. Acabar-los i equipar-los val molts diners, però enderrocar-los també. El març del 2011, el complex entra en concurs de creditors i el 2013 passa a mans de les entitats que li havien atorgat un crèdit sindicat.
La bassa brolla de nou
Una fuita recent a la captació que canalitza l’aigua fins al complex termal, ningú sap si accidental o premeditada, ha propiciat un renaixement de la bassa de Jafre en un nou indret. Un veí de la zona ha aprofitat l’aigua calenta que discorre pel marge d’un camí per reproduir l’antiga bassa en un curiós i meritori exercici d’arquitectura pobra. Des de l’Ajuntament ja han avisat que aquesta nova bassa té els dies comptats, perquè suposa un problema de salubritat i no té cap autorització. El departament de Mines, que és qui té jurisdicció en les aigües subterrànies, té previst arreglar la fuita aviat.
De la ruta...sortim des del restaurant el Xalet de Colomers ha on després de caminar esmorzarem, en direcció Jafre fins la sortida del poble on es troba l’ermita de Sant Llenç, agafem els quatre camins per pujar al bosc del Ferrer i passar per can Satlla, des de on tenim unes primeres vistes del centre Termal de Jafre (en construcció i abandonat). Passem la riera de Les Planes, (amb certa dificultat, degut al aigua que baixava a causa de les pluges d’anit). El cementiri ens deixa al capdamunt del poble de Jafre, just la carretera que comunica aquesta població i Les Olives. Caminem per la ampla vorera d’aquest vial des de on tenim unes molt bones vistes del centre Termal de Jafre...ara a tocar.
Seguim per la carretera fins l’alçada d’una petita edificació amb arbres gegantins, taules i banc de formigó per fer pícnic...és el Pou de Les Goges.
El Pou de Goiges o Goges fou regalat a l'Ajuntament l'any 1932 pel seu propietari Carles M. Esteve de Rich, en prova d'agraïment per haver donat el seu nom a un dels carrers del poble. Aquesta finca de 120 m², està formada per una font i un cobert i l'any 1975 fou restaurada per la Societat de Caçadors de Jafre. La font era emprada sovint per la gent per a fer-hi berenades i per anar-hi a fer un tomb els captards dels mesos d'estiu... actualment i degut al poc civisme de alguna gent, l’indret es troba en un estat deplorable (malmès i molt brut de deixalles).
Seguim camí i passat una corba, girem a l’esquerra caminant per una pista de terra. Ara ens crida l’atenció una columna de fum de color blanc que surt al costat de una edificació provisional d’obres. Arribem a l’alçada d’aquest punt i l’anem voltant a la nostra esquerra fins que de sobte apareix un petit bullidor d’aigua sulfurosa.
Aquest bullidor és el punt on es troba la fuita recent d’aigua que alimenta les noves basses que avants he comentat. Anem seguint el rierol exhalar vapor tot al costat esquerra del camí i de seguida arribem a les noves basses. Fetes les fotografies de rigor seguim, per acostar-nos a un petit pont de pedra a la riera de Las Planes.
Arribem al bosc de la Serra del Mig i girem a la dreta per seguir dins el bosc fins l’alçada d’un tub d’extracció enclavat al terra...aquí i fora del camí (dreta) es troba l’antic pou del petroli o com tothom coneixia, les basses de Jafre ( una petita piscina que fou la base de la torre de prospecció, ara totalment seca).
Reprenem camí dins el bosc, camí de Vilopriu, canviant el sentit de la marxa a la alçada de unes torres de línia elèctriques, girant a l’esquerra i atansant un nou camí que ens duu fins a Colomers, entrant per el Pedró, la part alta del poble i un cop arribats als cotxes, esmorzem al Xalet, donant per acabada aquesta interesant sortida.
Salut i bones caminades!!

更多 external

兴趣点

restaurant El Xalet...començament i final de ruta

兴趣点

Colomers

教堂

Sant Llenç

兴趣点

Quatre Camins

兴趣点

mur de pedra seca

全景

Can Santlla i vistes sobre el Centre Termal de Jafre

Riera de les Planes

教堂

Cementiri de Jafre i carretera de les Olives

兴趣点

Centre Termal de Jafre (en construcció i aturades les obres)

水源

Pou de les Goges

路口

Gir a l'esquerra...deixem carretera

瀑布

Sortida del aigua termal de Jafre

温泉

Basses noves de Jafre

Pont de pedra sobre la riera de Les Planes

路口

Gir a la dreta...camí dins el bosc

温泉

Pou del Petroli

兴趣点

Barraca o sitja

路口

gir esquerra...camí sota la línea elèctrica

路口

Cruïlla...esquerra

全景

Bosc d'en Quintana i vistes sobre els Pirineus i Vilopriu

供应点

Colomers...El Pedró

5则评论

 • 的照片 Silvia Covaleda Paneque

  Silvia Covaleda Paneque 2020-8-26

  我已使用过这条路线  查看更多

  Una llàstima que encara estigui el balneari parat ... a part, han deixat la carretera per arribar-hi irreconeixible. Està tot ben brut de matolls i de les aigües sulfuroses ni rastre
  ... seguim!!

 • 的照片 el capi

  el capi 2020-8-29

  Tens tota la raó Silvia Covaleda Paneque, amb els diner que varen invertir!!. De les aigües sulfuroses, nosaltres vàrem tenir sort de trobar una fuita d’aquestes aigües que va provocar un renaixement de la bassa de Jafre en un nou indret. però a la descripció de la ruta, explico que el departament de Mines tenia previst arreglar la fuita...llàstima!!
  Gràcies per la valoració de la ruta i com bé dius...endavant!!
  Salut!!

 • 的照片 Silvia Covaleda Paneque

  Silvia Covaleda Paneque 2020-9-2

  Garàcies a tu per compartir!!! :)

 • 的照片 m Àngels

  m Àngels 2021-3-22

  我已使用过这条路线  验证  查看更多

  Molt bona ruta però sempre seguint el trak ja que no està senyalitzada i amb molts camins de fàcil confusió

 • 的照片 el capi

  el capi 2021-3-22

  Gràcies als instruments que tenim avui en dia a l’abast amb GPS i a programes com Wikiloc ens atrevim a sortir fora de la nostra àrea mes coneguda i endinsar-nos a la recerca de nous indrets sense por de perdre’ns m Àngels...amb gent com vosaltres és un plaer compartir. Gràcies pel comentari i per la valoració de la ruta...salut!!

您可以这条路线