航迹点数 205

上传日期 2019年12月3日

记录日期 十二月 2019

-
-
10 m
-3 m
0
2.3
4.6
9.14 km

浏览次数: 2次 , 下载次数: 0次

邻近 Stampershoek, Flanders (Belgique)

Graafschap en Breven
Waypoint

School van de broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Sedert 1980 "JOBO-school" (JOngens BOrnem). Parochiale jongensschool gesticht in 1904 door Eerwaarde Heer J.J. Van Roosbroeck, pastoor van Bornem in de periode 1883-1913. Bestaande gebouwen werden ingericht als klaslokalen, het onderwijs werd toevertrouwd aan de broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes te Oostakker. Bouw van drie nieuwe klassen met erboven een feestzaal in 1911. Uitbreiding met nieuwe schoolvleugel in 1915. Bouw van een woonhuis voor de broeders (nummer 4) in 1922-1923. School nogmaals uitgebreid in 1930 (nieuwe klassen, directiebureel, bibliotheek en turnzaal) en in 1985.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Landhuis

Het Landhuis domineert samen met de Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Leodegariuskerk het ruime dorpsplein van Bornem. De gelige zandsteen en het architecturaal concept kunnen je misleiden en een Middeleeuwse oorsprong suggereren, maar dit gebouw is veel recenter. Het werd namelijk in 1913-1914 in neo-Vlaamse renaissancestijl opgetrokken, naar een ontwerp van provinciaal architect Careels. De bouw en de afwerking werden aanzienlijk vertraagd door het uitbreken van WO I. Het bouwjaar staat vermeld op de raamlijst van de tweede bouwlaag van de toren. Het landhuis werd in 1925 ingehuldigd als gemeentehuis en deed als dusdanig dienst tot 1961. In het Landhuis vind je het toeristisch informatiekantoor, de raadszaal, de trouwzaal en het gemeentelijk archief.

Auteur: jp
Meer informatie
Waypoint

Landhuis

Het Landhuis is een beschermd monument in Bornem. Het is gelegen aan het centrale dorpsplein en behoort tot het beschermd dorpsgezicht .
De naam “Landhuis” komt van een ouder classicistisch landhuis uit 1781-1783, dat vroeger op die plaats stond. Dit oudste gebouw werd in 1823 gerestaureerd of mogelijk zelfs heropgebouwd onder leiding van architect Vuillaume. In 1913 werd het toenmalige Landhuis afgebroken en vanaf 1914 vervangen door het huidige gebouw. Hiervan was Edward Careels de architect. Door de Eerste Wereldoorlog vielen de bouwwerken grotendeels stil en bleef het gebouw lang zonder dak. Pas in 1925 kon het worden ingehuldigd.

Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Waypoint

Gemengde dreef bij Kasteeldomein Marnix van Sint-Aldegonde

In het verlengde van de Kasteelstraat ligt een dreef van witte paardenkastanje die deel uitmaakt van de aanleg van het kasteeldomein van Marnix van Sint-Aldegonde. De onverharde dreef loopt door de aanplantingen met Canadapopulier en eindigt bij het kasteel aan de Oude Schelde. In de dreef werd een verjongingsaanplant uitgevoerd met zomereik. De kasteeldreef vormt de rechtstreekse verbinding tussen het kasteel en de dorpskern en geeft uit op de parochiekerk.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Beukendreef bij Kasteeldomein Marnix van Sint-Aldegonde

Aansluitend op een gemengde dreef werd een dreef van opgaande beuk aangeplant die deel uitmaakt van de aanleg van het kasteeldomein van Marnix van Sint-Aldegonde. De onverharde dreef loopt door de aanplantingen met Canadapopulier en eindigt bij het kasteel aan de Oude Schelde. Ter hoogte van het kasteel sluiten hier een eikendreef en een tweede parallelle dreef op aan. In het begin van de dreef is een boomkapel aangebracht.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Kasteel Marnix de Sainte Aldegonde

Het kasteel van Marnix de Sainte Aldegonde is een van de oudste waterburchten van de regio en een absolute blikvanger van Bornem. De geschiedenis gaat terug tot de 9e eeuw en sinds 1780 is het domein in handen van het geslacht van marnix, heren van Sainte Aldegonde. Het kasteel werd einde 19e eeuw gerenoveerd door architect Hendrik Beyaert. Eind augustus en begin september opent het kasteel zijn deuren voor publiek en kan je de rijke collectie met onder meer de 40 oude koetsen, schilderijen, kant, chinees porselein ,meubilair uit de 18e eeuw en gravures van Pieter Breughel de Oude komen bewonderen. Plan alvast je bezoek via www.kasteelmarnixdesaintealdegonde.be

Auteur: Toerisme Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Kasteel van Marnix van Sint-Aldegonde

De sprookjesachtige sfeer van het kasteel van Marnix van Sint-Aldegonde zette Filip De Pillecyn ertoe aan om er zijn verhaal over Blauwbaard te situeren.

Auteur: Lannoo
Meer informatie
Waypoint

Kasteel de Marnix de Sainte Aldegonde

Het kasteel van Bornem is toegankelijk voor groepen op afspraak en onder leiding van een gids. Per 20 personen is één gids noodzakelijk.
Het kasteel met zijn geschiedenis vanaf 1007, tentoonstelling over de beroemde Vlaamse schrijver Philips de Marnix (1540-1598), het koetsenmuseum, de geschiedenis van de Oude Schelde dato 1240 met het oudste sas van België (1592) en de laatste eendenkooi van het land. Alle kamers van het kasteel zijn volledig en fraai bemeubeld.

Voor bijkomende informatie klik hier.

Auteur: tovpubliek
Meer informatie
Waypoint

Taxushaag bij Kapel van Luipegem

In een bocht van de weg en toegankelijk via een kasseiwegel bevindt zich de 17de-eeuwse Kapel van Luipegem. De O.-L.-Vrouw-kapel staat in een grasveldje dat langs vier zijden omhaagd is met een taxushaag. Bij restauratiewerken aan de kapel in 1988 werd ook de beplanting vernieuwd. Binnen het omhaagde kapelhof werd eveneens vlakbij de heilige bron een opgaande linde aangeplant.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Kapel van Luipegem

De kapel wordt in de volksmond ook wel t' scheef kapelleke genoemd. In een haakse bocht van Luipegem in een omhaagd grasveldje ter hoogte van het kasteeldomein, staat de oudste kapel van Bornem. Algemeen neemt men aan dat Pedro Coloma, de toenmalige heer van Bornem het kapelletje van Luipegem liet bouwen, 10 jaar na de voltooiing van het klooster. Boven de deur staat ook het bouwjaar 1613 in de witte zandsteen van de spitsgevel gegrift. De kapel van Luipegem is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw als een teken van de grote Mariadevotie van Pedro Coloma. Volgens de legende vond men in het putje van de bron naast de kapel destijds een Mariabeeldje. Het beeldje van Onze-Lieve-Vrouw is uit lindehout gesneden en alleen het bovenste deel is volledig afgewerkt. Het dateert uit de 16de of 17de eeuw. In archiefdocumenten uit 1596 vindt men zelfs betalingen voor gedane herstellingen in de buurt van de kapel. Dit betekent dat er in Luipegem reeds een kapel bestond. De huidige kapel is hoe dan ook de oudste van Bornem. Bron Ze staat nabij een plekje waar de laatst overgebleven Bornemse bron uit de ondergrond opborrelt. Volgens de legende is het bronhelder water nog nooit bevroren en werd het gebruikt bij koorts, oog- en huidziekten. Het kapelletje heeft een rechthoekig grondplan met een beuk van één travee en een vlakke koorsluiting. De bakstenen muren werden bepleisterd en nadien wit geschilderd. Schuine hoeksteunberen schragen de muren en dragen in ruime mate bij tot de architecturale bevalligheid. In het bepleisterd interieur herinnert een inscriptie er ons aan dat deze kapel in 1926 in opdracht van gravin Ferdinand de Marnix de Sainte-Aldegonde werd hersteld en gerestaureerd. In 1988 werd de kapel gerestaureerd naar een ontwerp van architect Karel Raes. Het geheel werd ook omgeven door een nieuwe beplanting. Op zondag 8 september 2013 vierden de omwonenden het 400-jarig bestaan.

Auteur: jp
Meer informatie
Waypoint

Speelbos

Gebied: Nonnenbos Eigenaar: N.V. Graafschap Toegang: 1 jan - 31 dec

Auteur: Bouwen aan groen speelweefsel
Meer informatie
Waypoint

Middel- en hakhout in Nonnenbos

Het speelbos Nonnenbos is een loofbosbestand met middelhout en duidelijke sporen van hakhoutbeheer. Al op 18de-eeuwse kaarten wordt aan de rand van de Luipegemkouter een oud bosbestand weergegeven. Het bos bestaat uit hakhout van tamme kastanje en robinia met overstaanders van gewone esdoorn, tamme kastanje en berk. De hoek van het Nonnenbos wordt gemarkeerd door een indrukwekkende opgaande robinia.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Langgestrekte hoeve

In de bocht van de weg gelegen kleine langgestrekte hoeve, mogelijk opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Woonhuis met gecementeerde en witgeschilderde lijstgevel van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen); rechthoekige muuropeningen. Aansluitende doch breder uitgebouwde langsschuur, eveneens onder zadeldak. Bakhuisje ten zuidoosten, van circa 1907.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Dienstwoningen

Dienstwoningen, afhankelijk van het kasteel de Marnix de Sint-Aldegonde en gelegen aan de ingang van de "Oude dreef", modo "Boerendreef"; nummers 122-124 met bouwaanvraag tot het bouwen van twee werkmanswoningen voor rekening van gravin F. de Marnix van Sint-Aldegonde, getekend F. Borghys en gedateerd 1927. Lijstgevels met gelijkaardig uitzicht: vier en twee (nummer 128) traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan straat, mechanische pannen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Getoogde en rechthoekige muuropeningen, aangepast in nummer 122; blauw-witte luiken.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Sint-Bernardusabdij

De Sint-Bernardusabdij aan de Kloosterstraat in Bornem is in 1603 gesticht door Pedro Coloma, heer van Bornem.

In 1603 wordt in opdracht van Pedro Coloma de eerste steen gelegd voor de bouw van het klooster van het Heilig kruis. In 1658 wordt het klooster ingenomen door Engelse dominicanen, die in Engeland vervolgd worden. Zij breiden het klooster uit en beginnen er in 1659 een opleidingsinstituut, het zogenaamde Engelse College.


Auteur: Wikipedia
Meer informatie
Waypoint

Bornem

Bornem is gekend van de beroemde Dodentocht van Bornem. Deze wandeltocht gaat in en rond de Belgische gemeente Bornem. Dit evenement wordt jaarlijks georganiseerd door de lokale wandelclub Kadee op de tweede vrijdag van augustus. Het doel van de dodentocht is om binnen 24 uur een parcours af te leggen van 100 kilometer door Klein-Brabant. De Dodentocht werd voor de eerste keer georganiseerd in 1970. De inspiratie voor de tocht was opgedaan na deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse. Jaarlijks doen nu 8000 à 9000 mensen uit onder meer België, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië deel.

Auteur: Dromos
Meer informatie
Waypoint

Begraafplaats

Nabij het kruispunt met de Dulftstraat, inplanting van de gemeentelijke begraafplaats, sedert 1898, ter vervanging van het kerkhof ten zuiden van de kerk (zie Kardinaal Cardijnplein); in de noordwesthoek gegroepeerde graven met ijzeren kruisen van de religieuzen van Bornem. Ten zuidwesten hiervan eclectische grafkapel van de familie de Marnix de Sint-Aldegonde (eerste kwart 20ste eeuw); opgetrokken uit arduin en witte baksteen; rechthoekige plattegrond van drie + drie traveeën onder zinken zadeldak; in het fronton van de voorgevel wapenschild gedragen door twee eenhoorns met familie-lijfspreuk "Repos Ailleurs"; bronzen deur.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Kinderboerderij De Barelhoeve

De boerderij is iedere dag vrij toegankelijk van 8.30 tot 19.00 uur. Het winkeltje met lokale hoeveproducten is maandag en donderdag gesloten, behalve tijdens schoolvakanties en feestdagen. De openingsuren: - dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 18.00 uur - zaterdag en zondag van 9.00 tot 18.00 uur doorlopend - tijdens zomeruur alle dagen open tot 19.00 uur (maandag en donderdag blijft gesloten)

Auteur: Sport Vlaanderen - mountainbike routes
Meer informatie
Waypoint

Tuinpaviljoen

Vrij recente woning met bewaard octogonaal tuinpaviljoen, van circa 1880. Naar verluidt gebouwd als schuilhuisje voor de tuinlieden van de uitgestrekte hovingen in de buurt. Opgetrokken uit baksteen en gesinterde baksteen en gemarkeerd door lisenen en getrapte fries; spitsbogige muuropeningen met deels bewaarde ijzeren roeden.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Knotwilgenrij als perceelsrandbegroeiing bij akker

Langs een losweg in het verlengde van de Kluisstraat ligt een akkerperceel dat langs drie zijden begrensd wordt door een rij knotwilgen met schietwilg en gele bindwilg. De knotbomen werden traditioneel periodiek geknot in functie van brandhoutvoorziening.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Twee kapellindes

Langs de straatzijde zijn bij de toegang tot het kapelhof van de Onze Lieve Vrouwkapel twee kapellindes, een winterlinde en een zomerlinde, aangeplant. Het kapelhof wordt ook langs drie zijden begrensd door een scheerhaag van gewone haagbeuk.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

Villa

Vrij intact bewaarde, achterin gelegen, landelijke woning met omheinde voortuin; bakstenen lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder twee parallelle schilddaken (nok loodrecht op straat, kunstleien), volgens de eigenaar gebouwd in het begin van de jaren 1920; in de derde travee onderbroken voor een torenvormige ingangstravee van drie bouwlagen onder leien spits met windwijzer. Getoogde of rondbogige muuropeningen. Beraapte achtergevel met steigergaten. Rechts later aanbouwsel met erker.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Waypoint

De Cluyse

Gelegen op 500 m van het recreatiedomein "Het Breeven" waar zowel een wandeling langs de uitgestrekte vijvers of tal van sporten (tennis, squash, indoor-klimmen, zwemmen) tot de mogelijkheden behoren. Meer dan 90% van onze gasten zijn businessklanten.

Auteur: tovpubliek
Meer informatie
Waypoint

Middagstop Bornem

Locatie: Sportcentrum Breeven (Barelstraat 111C, 2880 Bornem) Onze fietsers genieten hier van een welverdiende lunch, nadat ze door de supporters warm zijn onthaald met een erehaag. Voor de supporters is er een heus evenementendorp, met heel veel sfeer, muziek, drank, eten en plezier voor jong en oud.

Auteur: De 1000 km voor Kom op tegen Kanker
Meer informatie
Waypoint

Bornem

Bornem is een plaats en gemeente in de Belgische provincie Antwerpen. Bornem behoort tot het kieskanton Puurs en het gerechtelijk kanton Willebroek.
Het Land van Bornem behoorde aanvankelijk net als Hingene, Mariekerke en Sint-Amands tot het Graafschap Vlaanderen, aan de grens met het Hertogdom Brabant. De parochie behoorde tot het bisdom Kamerijk, later tot dat van Gent en sedert 1801 tot het aartsbisdom Mechelen.

Auteur: Wikipedia
Meer informatie

评论

    You can or this trail