时间  6小时 30分钟

航迹点数 2344

上传日期 2018年5月24日

记录日期 五月 2018

 • Rating

   
 • 相关资料

   
 • 可循迹程度

   
 • 景色推荐程度

   
-
-
1,970 m
730 m
0
3.0
6.1
12.13 km

浏览次数: 1810次 , 下载次数: 39次

邻近 Koúra, Thessaly (Greece)

Άγραφα, Διάσελο Αγίου Νικολάου-Καζάρμα 1977μ-Εννέα Βρύσες-Καμάρα-Καταρράκτες-Ανθοχώρι.

Ανάβαση στην κορυφή της Καζάρμας, σε μορφή διάσχισης. Ως αφετηρία χρησιμοποιήθηκε το διάσελο του Αγ.Νικολάου και ως σημείο ολοκλήρωσης της διαδρομής, το χωριό Ανθοχώρι. Η φορά της διαδρομής θα μπορούσε να είναι αντίστροφη, αλλά η εαρινή αστάθεια του καιρού, οδήγησε την ομάδα στην παραπάνω επιλογή. Η διαδρομή είναι υψηλής αισθητικής αξίας, ενώ η σήμανση πυκνότατη σε ολόκληρο το ανάπτυγμα της, απόρροια της αξιόλογης προσπάθειας του ΕΟΣΚ ( Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας ). Νερό συναντάμε σε αρκετά σημεία της διαδρομής.

Απόσταση: 12,25χλμ
Υψ.ανάβαση: +675μ.

Περιγραφή:

Ξεκινάμε από το Διάσελο Αγίου Νικολάου ( 1520μ ), σημείο με σχετικά μεγάλο υψόμετρο, από όπου διέρχεται ο δρόμος Μουζάκι-Πετρίλο. Το σημείο αποτελεί κλασσικό σημείο αφετηρίας και για την ψηλότερη κορυφή των Αγράφων, την Καράβα. Στο διάσελο βρίσκεται το ομώνυμο παρεκκλήσι καθώς και εγκαταστάσεις κεραιών αλλά και κτίριο κυνηγητικού συλλόγου.

Αρχικά ακολουθούμε το μονοπάτι Β4 ( Αγ.Νικόλαος-Καζάρμα-Βουτσικάκι ). Η σήμανση ξεκινά βόρεια του παρεκκλησίου, και ακολουθεί την γραμμή της ανατολικής ράχης Καζάρμας. Ελαφρώς ψηλότερα του σημείου αφετηρίας συναντάμε στάνη και πηγή αλλά και διαστάυρωση με το μονοπάτι Β21, που τραβερσάρει την Καζάρμα από τα ΒΑ και ενώνει το Διάσελο Αγίου Νικολάου με το Λιβάδι Σταλοτσιάκου.

Συνεχίζοντας επί της ράχης, κερδίζουμε ύψος χωρίς προβλήματα, μέχρι την κορυφή της Καζάρμας ή Ζυγουρολίβαδο 1977μ. Στην υποκορυφή αυτή του Βουτσικακίου, βρίσκεται εγκαταλελειμμένο πυροφυλάκιο, ενώ το σημείο προσφέρει πολύ όμορφη θέα στην Λίμνη Ταυρωπού ( Πλαστήρα ). Η τελευταία δεν αποτυπώνεται στις φωτογραφίες της παρούσας δημοσίευσης, λόγω κλειστού καιρού.

Για την συνέχεια, επιστρέφοντας 300μ προς την ανατολική ράχη, συναντάμε σήμανση που ενημερώνει για το κάθετο μονοπάτι Β22 ( Καζάρμα-Εννέα Βρύσες-Λιβάδι Σταλοτσιάκου ). Το μονοπάτι κατέρχεται της βόρειας πλαγιάς της Καζάρμας και αφού συναντήσει λιθόκτιστη πηγή ( Κρυόβρυση 1790μ ), συνεχίζει σε στενωπό μεταξύ βράχων αλλά και εντυπωσιακή θέα στο Οροπέδιο των Εννέα Βρυσών. Το καλλογραμμένο μονοπάτι, οδηγεί γρήγορα εκεί, ενώ στο ανατολικό άκρο του οροπεδίου, στην βάση βράχων, εντοπίζεται η ομώνυμη λιθόκτιστη πηγή ( 1560μ ). Ο χώρος περιμετρικά της, είναι περιφραγμένος και διαμορφωμένος με λίθόκτιστα καθίσματα. Λίγα μέτρα ψηλότερα, πέτρινα σκαλιά οδηγούν σε εικόνισμα σε οπή του βράχου. Ετήσιος εορτασμός πραγματοποιείται στο σημείο αυτό.

Συνεχίζοντας, χάνουμε ύψος μέχρι σημείου με χωματόδρομο και αμέσως τον εγκαταλείπουμε για την χάραξη του μονοπατιού που κινείται παράλληλα και χαμηλότερα. Το Μονοπάτι Β22 ολοκληρώνεται στο Λιβάδι Σταλοτσιάκου ( 1410μ ), κομβικό σημείο της διαδρομής, όπου διασταυρώνονται τα μονοπάτια Β21, Β22, Β20.

Το μονοπάτι Β20 ( Ανθοχώρι-Καμάρα-ΛιβάδιΣταλοτσιάκου ), είναι εκείνο που θα ακολουθήσουμε για την συνέχεια μέχρι το Ανθοχώρι. Το μονοπάτι εισέρχεται σε εντυπωσιακό δάσος κωνοφόρων και σύντομα καταλήγει στο όμορφο λιθόκτιστο γεφύρι Καμάρας. Το γεφύρι κτισμένο το 1770 και με ύψος τόξου 10μ, εξυπηρετούσε την σύνδεση του Μουζακίου με τα χωριά της Αργιθέας και κατά προέκταση την Θεσσαλία με την 'Ηπειρο.

Συνεχίζοντας προς τα Β-ΒΑ, το μονοπάτι εισέρχεται σε εκτενή τραβέρσα, σε πλαγιά με δάσος κωνοφόρων. Η πυκνή σήμανση αλλά και το διακριτό μονοπάτι, εξυπηρετούν την γρήγορη κίνηση και έτσι, χωρίς προβλήματα, οδηγούμαστε σε διασταύρωση με τσιμεντόδρομο σε υψόμετρο 1060μ. Ακολουθώντας τον τελευταίο προς τα αριστερά, διερχόμαστε περιμετρικά μονάδας ξενώνα και συνεχίζουμε την κάθοδο σε χωματόδρομο.

Σε υψόμετρο 930μ, ο δρόμος ολοκληρώνεται και συνεχίζουμε σε μονοπάτι, για την είσοδο στο φαράγγι Ανθοχωρίου.

Φτάνοντας στην κοίτη, συναντάμε διαστάυρωση για τον διπλό καταρράκτη που βρίσκεται στο εσωτερικό του φαραγγιού. Η μικρή παράκαμψη οδηγεί στην βάση του. Συνεχίζοντας στο φαράγγι, διανύουμε γέφυρα πλησίον έτερου καταρράκτη. Κατόπιν συναντάμε χωματόδομο και στρεφόμαστε δεξιά ( νότια ). Αφού διανύσουμε λίγα μέτρα, στρεφόμαστε αυτή τη φορά αριστερά ( ανατολικά ). Έτσι εισερχόμαστε πλέον στον εκτενή διαμορφωμένο χώρο του Νερόμυλου Ανθοχωρίου, σημείο καταληξης της διαδρομής. Θα πρέπει να έχει προβλεφθεί εκ των προτέρων ο τρόπος διασυνδεσης των σημείων αφετηρίας και τερματισμού.

Γρηγόρης Τζομάκας
Η λιθόκτιστη πηγή 9 Βρύσες με περίφραξη και καθίσματα ( 1600μ ). Όμορφα διαμορφωμένα σκαλιά οδηγούν σε εικόνισμα σκαμένο στον βράχο λίγα μέτρα ψηλότερα.
Σημείο επί του μονοπατιού στην ανατολική ράχη της Καζάρμας.
Σημείο επί του μονοπατιού στην ανατολική ράχη της Καζάρμας.
Διαμορφωμένος χώρος επί της νότιας εξόδου του χωριού Ανθοχώρι. Νερόμυλος. Σημείο κατάληξης ή αφετηρίας του μονοπατιού Β20. Υψόμετρο 700μ.
Διάσελο Αγίου Νικολάου σε υψόμετρο 1510μ. Το ομώνυμο παρεκκλήσι και κτίριο κυνηγών οριοθετούν την αρχή της διαδρομής. Ξεκινάμε σε τρακτερόδρομο που κινείται παράλληλα της ράχης.
Διαστάυρωση των μονοπατιών Β4 (που οδηγεί από το Διάσ.Αγ Νικολάου στην Καζάρμα και το Βουτσικάκι) και εκείνου του Β21, που ενώνει το Διάσελο με το Λιβάδι Σταλοτσιάκου.
Διασταύρωση επί της κορυφογραμμής. Η διακλάδωση προς νότο οδηγεί στο οροπέδιο των 9 Βρυσών.
Το μονοπάτι φτάνει σε χωματόδρομο διασχίζει ρέμα και αμέσως το εγκαταλείπει για χάραξη που κατηφορίζει τραβερσάροντας προς το Λιβάδι Σταλοτσιάκου.
Η χάραξη του μονοπατιού τεμνίζεται με χωματόδρομο και συνεχίζει επί αυτόυ προς τα ΝΔ για λίγα μέτρα.
Το μονοπάτι τεμνίζει στροφή χωματόδρομου αλλά τον αγνοεί και συνεχίζει προς τα ΒΔ.
Διχάλα μονοπατιού. Συνεχίζουμε στο αριστερό σκέλος με σήμανση για το Ανθοχώρι.
Εγκαταλείπουμε τον χωματόδρομο για μονοπάτι που εισέρχεται στο φαράγγι. Σήμανση. Όμορφη θέα στο τελευταίο.
Το πέτρινο γεφύρι της Καμάρας βρισκόμενο σε εντυπωσιακά όμορφη τοποθεσία. Σε περίοδο με ροή νερού, ψηλότερα, σχηματίζονται καταρράκτες.
Σημείο με καταρράκτη μέσα σε δάσος πλατάνων.
Το μονοπάτι διασχίζει μικρή γέφυρα ενώ στα δυτικά διακρίνουμε καταρράκτη.
Η κορυφή της Καζάρμας ή Ζυγουρολίβαδο 1977μ. Πυροφυλάκιο. Θέα στην Λίμνη Πλαστήρα και τον κύριο όγκο του Βουτσικακίου.
Σε χαρακτηριστικό σημείο του μονοπατιού ( 1900μ ) η ράχη συνεχίζει προς τα ΝΑ και καταλήγει στην κορυφή.
Λιθόκτιστη πηγή σε υψόμετρο 1780μ.
Το Λιβάδι Σταλοτσιάκου σε υψόμετρο 1400μ. Διαστάυρωση των μονοπατιών Β20 - Β22.
Εκτενές όμορφο οροπέδιο των Εννέα Βρυσών. Το οροπέδιο διασχίζει χωματόδρομος ενώ εντοπίζεται και στάνη.
Μικρή πεζοπορική γέφυρα που διασχίζει ρέμα.
Εντυπωσιακό μονοπάτι που κατεβαίνει με όμορφη χάραξη σε πλαγιά μεταξύ όγκων βράχου. Εντυπωσιακή θέα στο οροπέδιο των 9 Βρυσών χαμηλότερα.
Σε υψόμετρο 1065μ., το μονοπάτι καταλήγει σε τσιμεντόδρομο. Συνεχίζουμε αριστερά ( Δ ) επί του δρόμου.
O τσιμεντόδρομος ολοκληρώνεται στην είσοδο Ξενώνα και συνεχίζουμε κατηφορίζοντας σε χωματόδρομο.
Σημείο στο μονοπάτι Β20 Ανθοχώρι-Λιβάδι Σταλοτσιάκου. Το μονοπάτι τραβερσάρει όμορφη πλαγιά με δάσος κωνοφόρων. Συναντά αυλάκι και σωλήνωση ύδρευσης και το ακολουθεί. Πυκνή σήμανση.

3则评论

 • 的照片 alexandros_m

  alexandros_m 2018-9-9

  Άψογη παρουσίαση της πανέμορφης αυτής διαδρομής!!!

 • pantamarantos 2018-12-4

  Μπράβο, εξαιρετική περιγραφή!!

 • 的照片 eoskarditsas

  eoskarditsas 2019-2-23

  Πολύ όμορφη περιγραφή και πλούσιο φωτογραφικό υλικό για μια πραγματικά όμορφη διαδρομή.

You can or this trail