路线点数 797

上传日期 2017年2月3日

记录日期 二月 2017

 • 评分

   
 • 相关资料

   
 • 可循迹程度

   
 • 景色推荐程度

   
-
-
17 m
-20 m
0
4.5
9.0
18.05 km

浏览次数: 2211次 , 下载次数: 36次

邻近 De Wallen, Noord-Holland (Nederland)

Begin: Amsterdam CS Eind: Bushalte Lage Dijk Katwoude

Langs waterige plaatsjes
Het heet hier natuurlijk niet voor niets Waterland. Voortdurend moet je bruggetjes oversteken om op het land te kunnen blijven lopen. Voor het Waterland trammetje, dat later de Blauwe tram werd, gold natuurlijk hetzelfde. De reis in Amsterdam begon in het Noord Zuidhollandsch Koffiehuis. Het is er nog steeds als Amsterdamse VVV aan de andere kant van het CS. Van daaruit ging je per bootje naar de andere kant van het IJ. Wij doen dat met het (gratis) IJveer voor voetgangers en fietsers.
We starten de wandeling aan het begin van het Noordhollandsch Kanaal, waar we gelijk een mooi uitzicht hebben op het CS, Eye en het oude Shellgebouw. Via een sluisje gaan we verder Amsterdam Noord in: Buiksloot. Het was een waterrijk dorp, wat nu als Amsterdam Noord is volgebouwd. We lopen dwars door het winkelcentrum (koffie) en steken de E35 over om naar Zunderdorp te gaan. Het ligt zeer landelijk, maar maakt wel deel uit van Amsterdam. De melkschuiten vertrokken van hier om de hoofdstad van de witte motor te voorzien.
We verlaten “Amsterdam” via een kerkpad en een nieuw fietspad om in Broek in Waterland te geraken. Het ligt heel schilderachtig aan het vele water met zijn kerk en met hout beklede huizen. Toeristen met bussen rijden in het hoogseizoen af en aan.
Ik had het eerst niet in de gaten, maar we lopen hier vlak langs de beruchte Volgermeerpolder. In de jaren zestig van de vorige eeuw werd hier enorm veel chemisch vuil gestort (dioxine! Dus). De ambtenaren knepen een oogje dicht en een klokkenluider moest er in maart 1980 voor ontslagen worden. We hebben hier het meest vervuilde stukje van Nederland. Het was te groot voor bodemsanering. Men besloot tot bodemisolatie (natural capping). Door kades en grondlagen aan te brengen hoopt men het in toom te houden. Nu lijkt het een mooi waterig natuurgebied, maar schijn bedriegt!
Via De Leek, een voormalige veenstroom, lopen we naar Monnickendam. Het heeft al stadsrechten vanaf 1355. Van Middeleeuwse tijd is overigens weinig meer bekend. Het stadje bloeide in 1575 op. Het was voor de grote vaart bereikbaar en kaas was ook hier het hoofdproduct. Het achterland bestond vooral uit de plaatsjes aan de nog bestaande meren Beemster, Purmer. Ook Alkmaar kon vanaf hier worden bereikt.
De speeltoren is het beroemdste gebouw van Monnickendam. Het is de stadhuistoren en bevat de nog oude fundamenten uit de middeleeuwen. Het bezit het oudste hand bespeelde carillon van Nederland (speeltoren dus). Er hangen klokken bij uit 1513, terwijl het toonbereik beperkt is, maar wel uniek. Er is ook nog een uurwerk wat een speeltrommel bedient. Het is een grote cilinder met pinnen die ook weer een melodietje (op het uur natuurlijk) genereert.
Via de Waegh (koffie) lopen we langs de vele bootjes naar Lage Dijk met uitzicht op de Gouwzee.

更多 external

渡轮

001 IJveer aan de Buiksloterweg

名胜

002 Buiksloterweg met het oude Tolhuis

003 Sluis over het Noordhollandsch kanaal

隧道

004 IJtunnel vanaf IJplein met Stichting Dock

观鸟点

005 Reigerweg

观鸟点

006 Adelaarsweg

供应点

007 Buikslotermeerplein

008 De Wieden

Mooie bomenrij
公园

009 Park langs de E35

公园

010 Park aan de Buikslotermeerdijk

011 Zunderdorp Gouw

教堂

012 Kerk Zunderdorp

012X Zunderdorp

路口

013 Heien aan 't Voorwerf

014 Broekerpolder tegenover Volgermeerpolder

教堂

015 Kerkplein Broek in Waterland

016 De Leek Monnickenmeer

名胜

017 De Zarken in Monnickendam

名胜

018 Kerkstraat met de Speeltoren

019 Monnickendammergat

1条评论

您可以这条路线