时间  一天 一小时 51分钟

航迹点数 1364

上传日期 2019年4月11日

记录日期 七月 2018

-
-
445 m
26 m
0
3.9
7.8
15.56 km

浏览次数: 320次 , 下载次数: 8次

邻近 l'Estació, Catalunya (España)

LA TRAVESSA
Variant més curta de l'anterior ruta ressenya a Senderisme en tren (Ruta ST203), però no per això menys interessant que l'anterior. En aquesta nova proposta visitarem també un patrimoni arqueològic excepcional farcit de dòlmens i inscultures situats dins del parc natural del Cap de Creus. A l'extens patrimoni megalític cal sumar-hi elements d'interès com les ermites romàniques de Vilajuïga i Pau, així com els seus nuclis antics. 

Paga la pena l'esforç d'arribar al poblat medieval de Canyelles, apartat de la ruta normal, però interessant, així com els Gravats de Canyelels, situats a prop.

El camí que baixa des de la carena de la Serra de Rodes fins a Pau segueix l'històric camí de pelegrinatge de la Creu Blanca, carrerada que comunicava Sant Pere de Rodes amb la plana ampurdanesa i per ara hi passa el Camí de Sant Jaume.

Podeu consultar una ressenya completa de la caminada al bloc de Senderisme en tren a la Ruta ST204 Ruta megalítica (curta).

MEGALITISME
La zona del Cap de Creus i especialment a la Serra de Roses es concentren una enorme quantitat de construccions megalítiques. Durant la travessa en visitarem un bon grapat. Prop de la ruta encara n'hi alguns que no trepitjarem, com el dolmen de Puig Margall, el dolmen Caigut I o el dolmen de la Creu blanca.

- Inscultures de Canyelles: es tracta de dues pedres amb representacions gràfiques. Les va descobrir E. Carreras i M. Piñero, membres del GESEART, l'any 1983.

- Poblat medieval de Canyelles: poblat d'època medieval situat prop de Cal Júlio. Hi trobarem bàsicament els basaments.

- Cista de Canyelles: (final del V o principi del IV mil·lenni aC). Possible cista amb túmul, d'esquist i bastida en terreny pla, situada enmig del poblat medieval de Canyelles.

- Dolmen de la Vinya del Rei: (segona meitat del IV mil·lenni aC.). Sepulcre megalític de corredor amb cambra trapezoïdal llarga i passadís estret.

- Dolmen de Garrollar (segona meitat del IV mil·lenni aC). Es conserva la totalitat del túmul al voltant del dolmen, encara que fou aprofitat com a pedregar.

- Dolmen de la Talaia (principis del III mil·lenni aC). Sepulcre de corredor del neolític mig-recent.

- Dolmen de les Ruïnes (principi del III mil·lenni aC.).Corredor amb cambra rectangular llarga i passadís estret cavalcat.

- Dolmen de la Carena (primera meitat del III mil·lenni aC). Sepulcre de corredor, amb cambra rectangular curta i passadís ample. La cambra esta­va formada per quatre lloses i la coberta.

- Inscultures Creus de la Carena (època contemporània dels que apareixen en els men­hirs i dòlmens de l'Albera, serra de Rodes i Cap de Creus, entre el neolític mitjà i el calcolític.).  Es tracta de sis lloses d'es­quist amb representacions gràfiques, quatre d'elles encara unides a l'aflorament local, força vertical.

- Dolmen Caigut II (finals del IV a mitjan III mil·leni aC). Possible sepulcre de corre­dor de cambra rectangular, amb passadís estret o ample segons es desprèn de la posició externa de la capçalera.

- Dolmen de Vinyes Mortes I (primera meitat del III mil·lenni aC.). Sepulcre de corredor del neolític mig amb cambra rectangular llarga i passadís ample de parets paral·leles convergents o gran galeria catalana en V. La cambra és de parets paral·leles, i esta­va formada per sis lloses i la coberta.

- Inscultures Creus del Puig de l'Home Mort

- Dolmen de Vinyes Mortes II (segona meitat del IV mil·lenni aC). Corredor amb cambra trapezoïdal llarga de cinc lloses i passadís estret. El túmul devia ser circular d'uns 10 m de diàmetre, en contrafort frontal, format amb reompliment de pedregar.

- Dolmen del Bosc de la Margalla (segona meitat del IV mil·lenni aC). Sepulcre de corredor construït amb roca de gneis i bastit en terreny pla; amb cambra trapezoïdal curta i passadís estret amb cinc lloses i una coberta, que no s'ha conservat.

- Dolmen de la Creu Blanca

ELS TRENS
-Estació de sortida: Vilajuïga (Rodalies de Catalunya): baixador situat uns 600 m als afores del municipi sense cap servei.

Podeu consultar aquí els HORARIS DE RODALIES DE CATALUNYA.

View more external

Building of interest

Ajuntament de Pau

Building of interest

Barraca pedra en sec

Building of interest

Cal Júlio

Waypoint

Celler l'Espelt

遺跡

Cista de Canyelles

隘口

Coll de la Margalla

路口

Cruïlla a l'estació

路口

Cruïlla a Pau (no Creu Blanca)

遺跡

Dolmen Caigut II

遺跡

Dolmen de la Carena

遺跡

Dolmen de la Creu Blanca

遺跡

Dolmen de la Talaïa

遺跡

Dolmen de la Vinya del Rei

遺跡

Dolmen de les Ruïnes

遺跡

Dolmen de Vinyes Mortes I

遺跡

Dolmen de Vinyes Mortes II

遺跡

Dolmen del Bosc de la Margalla

遺跡

Dolmen del Garrollar

Sacred architecture

Església de Sant Martí (pl. Major)

Train stop

Estació de Vilajuïga

遺跡

Inscultures Creus de la Carena (dif. pedres)

遺跡

Inscultures Creus de la Carena (diferents pedres)

Waypoint

Inscultures Creus del Puig de l'Home (pedra 3)

遺跡

Inscultures de Canyelles

遺跡

Inscultures de la Creu Blanca (diferents pedres)

遺跡

La Creu Blanca

信息

Plafó de rutes

遺跡

Poblat medieval de Canyelles

Waypoint

Trencall (pals llum)

路口

Cruïlla (anem esquerra)

洞穴

Túnel ferroviari de Canyelles

Waypoint

Veïnat de Dalt (Vilajuïga)

Sacred architecture

Vilajuïga (església de Sant Feliu)

评论

    You can or this trail