时间  一天 一小时 51分钟

航迹点数 1866

上传日期 2019年4月2日

记录日期 七月 2018

-
-
474 m
26 m
0
5.5
11
21.89 km

浏览次数: 286次 , 下载次数: 10次

邻近 l'Estació, Catalunya (España)

LA TRAVESSA
Completa ruta circular que des de l'estació de Vilajuïga (Alt Empordà) ens portarà a caminar a través del parc natural del Cap de Creus a fi de visitar un patrimoni arqueològic excepcional farcit de dòlmens,  inscultures, paradòlmens i fins i tot un menhir. A l'extens patrimoni megalític cal sumar-hi elements d'interès com les ermites romàniques de Vilajuïga, Palau-saverdera i Pau, així com els seus nuclis antics.

No tant coneguts, però també interessants i pels que paga la pena l'esforç d'arribar-hi són el poblat medieval de Canyelles, apartat de la ruta normal però interessant, l'Amagatall dels Bandolers, una balma amb vistes sobre la badia de Roses i que demanarà a les nostres cames un esforç extra o la Gorga de la Timba, amagada prop de Palau-saverdera. L'ermita de Sant Onofre, el mirador del Golf de Roses de Mas Ventós i fins i tot el Celler l'Espelt acabaran d'arrodonir una ruta única per l'Alt Empordà.

Podeu consultar una ressenya completa de la caminada al bloc de Senderisme en tren a la Ruta ST203 Ruta megalítica per Vilajuïga.

MEGALITISME
La zona del Cap de Creus i especialment a la Serra de Roses es concentren una enorme quantitat de construccions megalítiques. Durant la travessa en visitarem un bon grapat. Prop de la ruta encara n'hi alguns que no trepitjarem, com el dolmen de Puig Margall, el dolmen Caigut I o el dolmen de la Creu blanca.

- Inscultures de Canyelles: es tracta de dues pedres amb representacions gràfiques. Les va descobrir E. Carreras i M. Piñero, membres del GESEART, l'any 1983.

- Poblat medieval de Canyelles: poblat d'època medieval situat prop de Cal Júlio. Hi trobarem bàsicament els basaments.

- Cista de Canyelles: (final del V o principi del IV mil·lenni aC). Possible cista amb túmul, d'esquist i bastida en terreny pla, situada enmig del poblat medieval de Canyelles.

- Dolmen de la Vinya del Rei: (segona meitat del IV mil·lenni aC.). Sepulcre megalític de corredor amb cambra trapezoïdal llarga i passadís estret.

- Dolmen de Garrollar (segona meitat del IV mil·lenni aC). Es conserva la totalitat del túmul al voltant del dolmen, encara que fou aprofitat com a pedregar.

- Dolmen de la Talaia (principis del III mil·lenni aC). Sepulcre de corredor del neolític mig-recent.

- Dolmen de les Ruïnes (principi del III mil·lenni aC.).Corredor amb cambra rectangular llarga i passadís estret cavalcat.

- Dolmen de la Carena (primera meitat del III mil·lenni aC). Sepulcre de corredor, amb cambra rectangular curta i passadís ample. La cambra esta­va formada per quatre lloses i la coberta.

- Inscultures Creus de la Carena (època contemporània dels que apareixen en els men­hirs i dòlmens de l'Albera, serra de Rodes i Cap de Creus, entre el neolític mitjà i el calcolític.).  Es tracta de sis lloses d'es­quist amb representacions gràfiques, quatre d'elles encara unides a l'aflorament local, força vertical.

- Dolmen Caigut II (finals del IV a mitjan III mil·leni aC). Possible sepulcre de corre­dor de cambra rectangular, amb passadís estret o ample segons es desprèn de la posició externa de la capçalera.

- Dolmen de Vinyes Mortes I (primera meitat del III mil·lenni aC.). Sepulcre de corredor del neolític mig amb cambra rectangular llarga i passadís ample de parets paral·leles convergents o gran galeria catalana en V. La cambra és de parets paral·leles, i esta­va formada per sis lloses i la coberta.

- Inscultures Creus del Puig de l'Home Mort

- Dolmen de Vinyes Mortes II (segona meitat del IV mil·lenni aC). Corredor amb cambra trapezoïdal llarga de cinc lloses i passadís estret. El túmul devia ser circular d'uns 10 m de diàmetre, en contrafort frontal, format amb reompliment de pedregar.

- Dolmen del Bosc de la Margalla (segona meitat del IV mil·lenni aC). Sepulcre de corredor construït amb roca de gneis i bastit en terreny pla; amb cambra trapezoïdal curta i passadís estret amb cinc lloses i una coberta, que no s'ha conservat.

- Inscultures Creus de Mas Ventós. Al paratge de Mas Ventós, situat prop de l'actual carretera que va de Vilajuïga a Sant Pere de Rodes hi ha una gran llosa d'esquist d'uns 3x9 metres que té gravades 7 creus i una gran quantitat de cassoletes de petit tamany.

- Dolmen de la Fontasia I:(mitjans fins a finals del IV mil·lenni aC.). La seva tipologia deuria correspondre a un sepulcre de corredor de cambra trapezoïdal o rectangular curta i passadís estret. No es pot definir millor la planta perquè només en queden tres suports drets.

- Paradomen d'en Pouet II. (cronologia indeterminada). construït amb grans blocs de pedra de granit, sense tractar, que s'han falcat entre ells utilitzant pedruscall més petit.

- Menhir d'en Pouet. Menhir d'època indeterminada del qual no es tenia notícia. Aquest monument megalític amida 2,50 metres d'alçada per 80 cm d'amplada i una profunditat màxima de 40 cm i està fet aprofitant un bloc de granit.

- Dolmen dels Escalons/Fontasia II (segona meitat del IV mil·lenni aC.). La cambra és de planta trapezoïdal curta, amb cinc suports conservats i una coberta. Els suports de cada banda es devien cavalcar entre si (els del davant sobre els del darrere).

ELS TRENS
-Estació de sortida: Vilajuïga (Rodalies de Catalunya): baixador situat uns 600 m als afores del municipi sense cap servei.

Podeu consultar aquí els HORARIS DE RODALIES DE CATALUNYA.

View more external

路口

Abandonem GR-92.0

Waypoint

Ajuntament de Palau Saverdera

洞穴

Amagatall dels Bandolers

Waypoint

Barraca de pedra seca

Waypoint

Dolmen Caigut I

废墟

Cal Júlio

城堡

Castell de Palau-saverdera

Waypoint

Celler l'Espelt

Waypoint

Cista de Canyelles

隘口

Coll de la Margalla

Waypoint

Creuem carretera

Waypoint

Cru bx Pau

Waypoint

Crui Cova Negra

路口

Accés a l'estació

Waypoint

Cruïlla. Pal indicador

遺跡

Dolmen Caigut II

遺跡

Dolmen de la Carena

遺跡

Dolmen de la Fontasia I

遺跡

Dolmen de la Talaïa

遺跡

Dolmen de la Vinya del Rei

Waypoint

Dolmen de les Ruïnes

遺跡

Dolmen de Vinyes Mortes I

遺跡

Dolmen de Vinyes Mortes II

遺跡

Dolmen del Bosc de la Margalla

遺跡

Dolmen del Garrollar

遺跡

Dolmen dels Escalons/Fontasia II

Sacred architecture

Ermita de Sant Onofre (font de St. Onofre)

Sacred architecture

Església de Sant Joan Baptista (Palau-saverdera)

Sacred architecture

Església de Sant Martí (Pau)

Train stop

Estació de Vilajuïga

瀑布

Gorga de la Timba

路口

Gorga de la Timba a 150 m

路口

Retrobem GR-92.0

遺跡

Inscultures Creus de la Carena (dif. pedres)

遺跡

Inscultures Creus de la Carena (diferents pedres)

Waypoint

Inscultures Creus de Mas Ventós (diverses pedres)

Waypoint

Inscultures Creus de Mas Ventós (Pedra 6,7)

遺跡

Inscultures Creus del Puig de l'Home (pedra 3)

遺跡

Inscultures de Canyelles

Building of interest

Mas Ventós

遺跡

Menhir d'en Pouet

观景点

Mirador Golf de Roses

遺跡

Paradolmen d'en Pouet I

遺跡

Paradolmen d'en Pouet II

Waypoint

Plafó de rutes

遺跡

Poblat medieval de Canyelles

照相

Roc de l'Hereu

隧道

Túnel ferroviari de Canyelles

Waypoint

Veïnat de Dalt (Vilajuïga)

Sacred architecture

Vilajuïga (església de Sant Feliu)

评论

    You can or this trail