Coordinates 1338

Uploaded 2017年9月30日

Recorded 九月 2017

-
-
1,450 m
1,351 m
0
1.8
3.5
7.07 km

Viewed 378 times, downloaded 5 times

near Llorts, Ordino (Andorra)

Si et posiciones sobre " Veure més " (color blau) que es troba al final de la descripció del recorregut, podràs veure tot el àlbum de fotografies d'aquesta sortida...
La Ruta del ferro, és una de les millors excursions familiars que es poden fer a Andorra. Això es degut a diversos motius: és fàcil de realitzar i combina natura amb cultura, societat i economia per arriba a comprendre, a través dels ulls, una de les activitats més importants del país des del segle XVII fins a finals del XIX, la metal·lúrgia.
En aquest camí trobem diversos punts marcats que corresponen a les zones d’interès cultural, natural i mediambiental. Escultures de ferro, mines d’extracció, bordes, paisatges d’una bellesa incomparable...
El punt de partida de la Ruta del ferro es troba a la localitat de Llorts, a la parròquia d’Ordino. Deixem el cotxe al petit aparcament just al costat de la carretera que puja a El Serrat i a Ordono-Alcalís.
Sense la visita a la mina de ferro de Llorts, aquesta caminada no tindria cap sentit...així dons, ens acostem al punt d’informació per realitzar la visita guiada...ens col·loquen unes capelines blaves, un casc i cap a dins la mina. Aquesta es de petites dimensions, uns 30 metres i amb molts regalims d’aigua. Es fa molt difícil imaginar el gran esforç que havien de realitzar diàriament aquest miners.
Un cop estret el mineral al exterior i amb la ajuda de les mules, seguint el camí dels traginers, (el camí que estem a punt de realitzar), aquest mineral es portava a les fargues per realitzar el procés de separar el ferro de altres materials.
Un cop visitat la mina, ens posem en marxa per un caminoll molt agradable de seguir i acompanyats en tot moment de riu Valira del Nord.
El primer punt de parada es la font d’aigua ferruginosa seguit d’un llarg tram de mur de pedra seca. El camí està esquitxat de nombrosos punts d’informació de la diversa vegetació de la zona...flors, molsa, roures martinencs, moixeres, bàlecs, xops, bedolls, falgueres etc.etc. Així arribem al pont de les Moles, ha on comença el parc d’escultures, una zona esquitxada de escultures de artistes d’arreu del mon i com a tema comú es el ferro.
Un cop passada l'última escultura, el camí s'allunya un xic del riu passant al costat d’alguns camps de coreu, principalment de tabac. Quan el camí retorna al costat del riu, ho fa al pont d'Arans...en poca estona arribem a La Cortinada, travessem el pont i el primer que es troba és la Mola del Mas d'en Soler. Ara ens toca caminar per la vorera fins arribar a la alçada de la església de Sant Martí de La Cortinada.
L'església és una de les joies del romànic andorrà i mostra una evolució arquitectònica i decorativa d'una gran amplitud. Bastida el segle XII i amb ampliacions els segles XVII i XVIII, conserva les pintures murals realitzades pel Mestre de la Cortinada (finals del segle XII).
Ara tornem sobre nostres passes desfent el camí dels traginers fins el cotxe i per acabar aquesta curta però interesant caminada, la rematem amb una visita guiada al Museu Casa d’Areny-Plandolit.
Es tracta de l’únic exemple de casa senyorial a Andorra que ha arribat intacte als nostres dies. La Casa d’Areny-Plandolit es troba al bell mig del poble d’Ordino. La família deu la seva posició social a don Guillem d’Areny-Plandolit, figura il·lustre de la història d’Andorra, i a les seves activitats relacionades amb la indústria del ferro i propietària de nombroses fargues a Andorra. L’edificació original data del segle XVII, amb diverses remodelacions posteriors. La visita ens trasllada a l’Andorra dels segles XIX i XX, i ens permet observar diversos objectes únics i exclusius d’aquesta família, l’única amb títol nobiliari al Principat, en una època en què els luxes i les comoditats no existien a Andorra.
Salut i bones caminades!!

View more external

停车处

Aparcament Mina de Llorts/Ruta del Ferro

Mine

Mina de ferro de Llorts

Waypoint

Ruta del Ferro...Camí dels Traginers

涌泉

Font de Ferro

Waypoint

Mur de pedra seca

Pont de les Moles

河流

Riu Valira del Nord

Waypoint

Començament zona escultures... homenatge al Homes de Ferro

Waypoint

Família Jordino...escultures de Rachid Khimoune

Waypoint

Pont de pedra amb escultures de Mark Brusse

Waypoint

Gran carro de ferro i pic...escultura de Jordi Casamajor

Pont de Vilarò

Waypoint

A Casa da Terra e do Fogo...escultura de Alberto Carneiro

Waypoint

L'home de ferro-talp que camina...escultura de ferro corten a modus de barana de Guy de Rougemont

Waypoint

Tierra, Hierro, Agua, Fuego...escultura de Saturo Sato

照相

Vistes sobre Arans

河流

petita presa sobre el Valira del Nord

Pont de La Cortinada

Sacred architecture

Esglèsia de Sant Martí de La Cortinada

Comments

    You can or this trail