下载

累积高度

66 米

技术难度

简单

海拔下降

66 米

最高海拔

2,703 米

Trailrank

24

最低海拔

2,622 米

路线类型

环路
  • 的照片 Estació superior del Telecadira de Creussans
  • 的照片 Frontera entre Andorra i França
  • 的照片 Punta de Pieraguils
  • 的照片 Rellotge de sol de Tristaina
  • 的照片 Rellotge de sol de Tristaina

时间

43分钟

坐标

216

上传日期

2021年8月16日

记录日期

八月 2021
分享
-
-
2,703 米
2,622 米
1.17 公里

浏览次数: 114次 , 下载次数: 1次

邻近 El Serrat, Ordino (Andorra)

Itinerari familiar al recentment estrenat Rellotge Solar de Tristaina, que homenatja al Pic d'Arcalís, que rep el nom de la Muntanya Solar, ja que cada 7 d'agost a les 7:37 del matí el Sol és visible a través d'un forat que hi ha a la roca. Aquest fenomen fou descobert per Bonaventura Adellach en les seves expedicions nocturnes a la zona.

Es pot accedir còmodament al punt d'inici de l'excursió mitjançant el telecadira de Creussans, que té l'estació inferior a la Coma, en les instal·lacions de l'estació d'esquí d'Ordino-Arcalís. Si el que es vol és fer més desnivell (i si s'està més acostumat a caminar), una ampla pista uneix els dos extems del telecadira i ofereix l'atractiu d'una aturada a mig camí a l'estany de Creussans.

Des de l'estació superior del telecadira (2627m) seguim el camí que s'enfila fins la carena (0.11km; 2638m; 2min), frontera entre Andorra i França, on hi ha un seguit de rètols que ens expliquen els diferents cims que veiem des d'aquí. La carena s'enfila a gregal per un camí molt ben condicionat que guanya els 70 metres de desnivell que hi ha fins el cim del Peiraguils (0.57km; 2702m; 18min). Al llarg del mateix hi ha instal·lats diferents rètols explicatius del rellotge solar de Tristaina i del fenomen solar del Pic d'Arcalís. Finalment, accedim al rellotge solar (0.65km; 25min; 2697m), on aprofitem per voltar per la seva passarel·la i gaudir de l'espectacular i immens entorn.

El retorn es fa pel mateix camí d'ascens fins al telecadira de Creussans (1.19km; 2627m; 43min).

Índex IBP: 40.
兴趣点

Estació superior del Telecadira de Creussans

El telecadira de Creussans és un telecadires de 4 places que salva en aproximadament 15 minuts uns 420 metres de desnivell. Durant el seu trajecte es pot gaudir de l'estany de Creussans i de tot l'entorn de la Coma.
全景

Frontera entre Andorra i França

Just a sobre del final del telecadira de Creussans hi ha la carena que separa Andorra de França. És un mirador excepcional de l'entorn, en el que destaca a ponent el sostre català, la Pica d'Estats i a migjorn el sostre andorrà, el Comapedrosa i també el Pic d'Arcalís. Si hi ha ganes, des d'aquí seguint la carena podem fer fàcilment, cap al sud, el pic de Cabanyó.
高峰

Punta de Pieraguils

La Punta de Pieraguils és un cim que forma part de la carena que envolta el Circ de Tristaina, del qual ofereix excel·lents vistes, dominat pel punxagut cim que li dóna nom, situat a gregal. A ponent destaca la Pica d'Estats, el cim més alt de Catalunya, i cap al sud, seguint la carena, podem veure els Pics de Creussans, de Cabanyó i de Comapedrosa, el més alt d'Andorra. Una mica a l'est d'aquests queda el Pic d'Arcalís.
全景

Rellotge de sol de Tristaina

El batejat com a Mirador Solar de Tristaina, ideat per Joan Viladomat, l’Arquitecte Toni Riberaygua, l'Enginyer Civil Sergi Riba i l'Enginyer d'estructures Lluis Moya. Consta d’una esfera metàl·lica en suspensió de 32 tones de pes, 25 metres de diàmetre i una amplada d’1,25 metres suspesa sobre el terreny i amb vistes als llacs de Tristaina i a la vall d’Ordino. El mirador és, també, un enorme rellotge solar. El seu gnomon central té 27 metres de longitud i està inclinat a 42,55º, que és la latitud exacta del punto on es troba el mirador segons les seves coordenades geogràfiques.

评论

    您可以这条路线